Krizni štab Grada Živinice izdao naredbe u okviru aktivnosti na prevenciji pojave koronavirus

U skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministravstva zdravstva i Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a u

U skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministravstva zdravstva i Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID -19 ), Krizni štab Grada Živinice izdao je preporuke građanima Grada Živinice.

Krizni štab Grada Živinice izdao je preporuke da se obustave sva javna okupljanja na području Grada gdje se pod javnim skupom smatra svako okupljanje građana u skladu sa propisima o javnom okupljanju.

Pored toga, preporuke su i da se do daljnjeg prekinu prijemi u jutarnjim satima.

Također, preporučuje se i preskakanje rutinskih kontrolnih pregleda, te odlazak ljekaru porodične medicine, ukoliko to nije neophodno iz zdravstvenih razloga. Neophodno je najprije ljekara kontaktirati telefonom ukoliko je osobi potreban recept ili savjet ljekara, te da po recepte dolaze mlađi članovi porodice.

Navedene naredbe izdaju se s ciljem zaštite zdravlja najranjivije populacije, a prema dosadašnjim dostupnim podacima to su osobe starije dobi i osobe sa hroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi.

Krizni štab Grada Živinice poziva sve građane Grada Živinice na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i naredbi koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanova.

Za sve dodatne informacije kontaktirati na broj telefona: 035 743 399

Naredbe Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva