Upriličen prijem učenike i nastavnike iz Švedske

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, u zgradi Općine Živinice, upriličio prijem za nastavnike i učenike iz Švedske, koji

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, u zgradi Općine Živinice, upriličio prijem za nastavnike i učenike iz Švedske, koji su porijekolom iz Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom načelnik Samir Kamenjaković je izrazio dobrodošlicu gostima i zahvalio im se što su svojim dolaskom u BiH učinili korak koji je značajan za konekciju između BiH i njih, koji više ne žive tu.

Naime, formiranjem pet Savjeta u strukturi svog rada i djelovanja načelnik Samir Kamenjaković kada je došao na čelo Općine Živinice je želio istu da učini transparentnijom i pogodnijom za sve građane. Savjet dijaspore je jedan od tih pet savjeta kroz koje građani treba da djeluju na rukovodeće naše Općine.

Formiranje takvog Savjeta pokazatelj je da su svi građani, bez obzira gdje oni bili, odgovorni za napredak naše zajednice.

Općina Živinice je jedina javna ustanova koja institucionalno obilježava Dane dijaspore. Pored ove aktivnosti koja se održava svake godine, Općina Živinice je otvorila i Kancelariju za manjine i dijasporu. Dakle, premisa je postaviti temelje za takav odnos u kojem će podrška jednih drugima uvijek biti na prvom mjestu.

Preživjeli smo historijski lom koji nas je zadesio prije 23 godine, koji je rezultirao migracijama našeg stanovništa u sve dijelove svijeta. Danas smo svjedoci odrastanja druge generacije. Generacije koja raste daleko od domovine svojih roditelja, zemlje svog porijekla. Zadatak starijih generacija jeste da toj djeci probude osjećaj za Bosnom i Hercegovinom kao svojom domovinom. Shodno tome nastavnici koji predaju bosanski jezik u švedskim školama organizovali su studijsko proputovanje kroz BiH za bosansku djecu koja redovno dolaze na njihova predavanja.

U okviru studijske posjete BiH obišli su mnoge gradove i u njima određene lokacije koje su historijski jako značajne za našu državu i naš narod. Posjetili su Potočare, Bratunac, Gradačac, kao i Živinice. U Živinicama su željeli vidjeti stećke, te drugu zanimljivu historijsku ostavštvinu kojom naš grad raspolaže.

Kada je riječ o Švedskoj naši građani koji žive tamo pripadaju najobrazovanijoj useljeničkoj skupini koja broji 2 miliona stanovnika. Kod njih je novembar mjesec bosanskog jezika, a o tome su odlučili vodeći gradske biblioteke. Bosanski jezik je jedan od 81. jezika, a u školama je dobio status kao i svaki drugi predmet.
Nastavnici kroz časove bosanskog jezika na kreativan način podstiču djecu da uče i o ličnostima koje su značajne za historiju BiH, takvim pristupom kod svojih učenika pospješuju znanje o historiji BiH.

“Želimo da ta djece osjećaju BiH kao domovinu, ali i da domovina osjeća njih kao svoje sinove, te da u budućnosti požele ponoviti dolazak u BiH”, rekla je Amela Isavović.

“Zašto smo kazali da hoćemo Dane dijaspore? Želimo vaše mentorstvo u procesu integracije u društvo, a za to nam je potrebno bosanskohrecegovačko srce sa švedskim mentalitetom. Dakle, to ste vi.”, istakao je ovom prilikom načelnik Samir Kamenjaković.