U probni rad puštena voda iz rezervoara na Trokinom Brdu u Dubravama

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je u saradnji sa nadležnim iz Vodovoda i kanalizacije Živinice obišao rezervoar

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je u saradnji sa nadležnim iz Vodovoda i kanalizacije Živinice obišao rezervoar na Trokinom Brdu u Dubravama Gornjim odakle je u probni rad puštena voda u sekundarnu mrežu.

Naime, nakon što je urađena rekonstrukcija postojećeg distributivnog cjevovoda od rezervoara na Trokinom Brdu, te nakon testiranja, provjerene i potvrđene ispravnosti ovog rezervoara, kao i vodnog sistema od crpne stanice do navedenog rezervoara, u probni rad puštena je voda mještanima Mjesne zajednice Dubrave Gornje i Dubrave Donje.

Naime, da bi se vodovodna mreža na području Dubrava Gornjih i Donjih stavila u potpunu funkciju u proteklom vremenu se radilo na sanaciji i dogradnji iste. Bazen na Trokinom brdu, Žurnalićima i Dervišima su ključne tačke kada je u pitanju vodosnabdijevanje mještana, stoga se fokusiralo na sanaciju i dogradnju navedenih bazena.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je u saradnji sa nadležnim iz Vodovoda i kanalizacije Živinice, predsjednicima Savjeta Mjesnih zajednica Dubrave Gornje, Emirom Malkićem, i Dubrave Donje, Semirom Šljivićem, kao i ostalim članovima Savjeta i aktivnim građanima ovih Mjesnih zajednica, projektantom Amirom Dedićem, te Gradskim vijećem Živinice, posljednih mjeseci zaista intezivno radio na rješevanju vodosnbdijevanja u Dubravama.

S tim u vezi, puštanjem vode iz bazena na Trokinom Brdu u sekundarnu mrežu završava se i posljednja faza testiranja funkcionalnosti i ispravnosti ovog vodnog sistema.

U ovoj završnoj fazi građani određenih dijelova u visinskim zonama Dubrava, koji nikada nisu imali vodu na svojim česmama, konačno, po prvi put, su dobili vodu u svojim domaćinstvima.

Dakle, građani Dubrava će konačno česme u svojim domaćinstvima koristiti u svrhe za koje su i namjenjene.

Kako ističe direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Hidajet Mahmutbegović uspostavljen je složen sistem i puštena voda u sekundarnu mrežu, a stanje je zadovoljavajuće, čak i bolje od očekivanog.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića ovo je za mještane jako emotivan čin jer je nakon višegodišnjeg ulaganja u ovaj dio, uz naglašavanje značenja vraćanja sredstava od koncesionih naknada, puštena završna testna faza vodosnabdijevanja u Dubravama Gornjim i Dubaravama Donjim.

„Došli smo na Trokino brdo na našu kapitažu koja je čekala 30 godina, a razlog tome je završena rekonstrukcija distributivnog cjevovoda od rezervoara na Trokinom Brdu. Puštanjem u funkciju ovog rezervoara biće riješen problem vodosnabdijevanja u Dubravama Gornjim i Dubravama Donjim. Ovo je je projekat o kojem se dugo govorilo i obećavalo da će biti završen i drago mi je što smo ga konačno i završili i što smo došli u fazu da ga pustimo u funkciju. Testno smo pustili vodu do petka, a u petak bi zvanično trebalo da voda iz ovog rezervoara u potpunosti preuzme sistem vodosnabdijevanja Dubrava od crpne stanice prema Trokinom brdu. Obišli smo i određena naselja koja dugi niz godina nisu imali vodu i gdje im se po prvi put sada pojavila voda na česmama. Za ove naše sugrađane je ovo jako emotivan čin. Želim kazati da će u ovih mjesec dana postojati mogućnost tehničkih problema jer je sistem tek pušten i iz tog razloga dužni smo propratiti sve ove stvari. Zadovoljstvo mi je da se nalazimo na mjestu na kojem je 15 godina obećavano ljudima da će se voda napuniti i evo tek danas smo svjedoci tog punjenja. Želim se zahvaliti predstavnicima Mjesne zajednice Dubrave Donje i Gornje, Gradskom vijeću i preduzeću ViK Živinice sa kojima smo zaista timski radili kako bi došli u ovu situaciju da možemo pustiti vodu u Trokino brdo. Posebno naglašavam građanima da su trebali i prije dobiti koncesije koje nisu nikada dobijali i evo to pokazuje i ovaj projekat, jer su dio koncesionih sredstava koji su dobili predstavnici Dubrava usmjerili na ovaj projekat, što je uz sredstva iz Budžeta Grada Živinice koja smo izdvojili dalo današnje rezultate. Nadam se da ćemo uskoro na ovaj način pustiti i vodovod u Baricama i da ćem imati riješenu dugogodišnju agoniju vodosnabdijevanja kako Dubrava tako i cjelokupnog Grada Živinice. Smatram da su ovo projekti koje trebaju svi prihvatiti, a ono što je najvažnije moramo se prihvatiti posla i temeljnog timskog rada jer to daje rezultate rada za ove četiri godine, a posebno kada je u pitanju vodosnabdijevanje Dubrava.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

„Temeljni poslovi su odrađeni. Rezervoar je napravljen i pušten u funkciju 1982.godine, potisni cjevovod je izgrađen i pušten u funkciju 2007.godine. Uspostavljen je prilično složen sistem, a danas smo pustili i vodu u sekundarnu mrežu. Stanje je zadovoljavajuće, čak i bolje nego što smo mislili. Želim upozoriti građane da ćemo u narednih nekoliko dana pratiti stanje na terenu i održavati sistem i vjerujem da će sve biti dobro. Također želim zamoliti i građanstvo da prati stanje vlastitih sistema vodosnabdijevanja, te da za bilo kakve probleme jave VIK.u kako bi odmah reagovali, i uvjeren sam da ćemo u narednom periodu uspjeti održati ovakav sistem kakav jeste.“, rekao je direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Hidajet Mahmutbegović.