Načelnik Samir Kamenjaković posjetio korisnike projekta “Zdravlja i starenje”

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je zajedno sa saradnicima i predstavnicima Crvenog križa Živinice, posjetio nekoliko porodica korisnika

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je zajedno sa saradnicima i predstavnicima Crvenog križa Živinice, posjetio nekoliko porodica korisnika usluga pomoći i njege u kući u sklopu projekta “Zdravlje i starenje”.

Ovom posjetom se napravio uvid u stanje na terenu, odnosno provjerilo kako se projekat “Zdravlje i starenje” realizuje u praksi, te kako su naši sugrađani koji koriste usluge njege i pomoći u kući zadovoljni.

“Dakle, mi smo na početku mandata imali viziju kada je u pitanju pomaganje i briga o starim i iznemoglim licima. Zahvaljujući saradnji sa Crvenim križom Općine Živinice i sa Švicarskim crvenim križom napravili smo nekoliko projekata koji su u fazi realizacije. Danas smo posjetili porodice, koje su obuhvaćene projektom “Zdravlje i starenje”, da bi vidjeli kako to izgleda u praksi i na terenu. Zaista samo mogu pohvaliti ljude iz Crvenog križa koji su preuzeli odgovornost da ispune misiju koju smo im zadali ” , rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Posjetili su tri porodice kojima je ovaj vid pomoći bio neophodan kako bi svoju starost dostojanstveno proživjeli. Rezultati koje su zatekli na terenu su pokazali napredak i poboljšanje stanja u ovim porodicama.

“Ono sto vidim na terenu, pored kvaliteta usluge i zadovoljstva korisnika, vidim potrebu da ovaj projekat bude u još širim razmjerima kako bi mogli pomoći i drugim građanima kojima je pomoć posebno potrebna. Kada je u pitanju socijalna inkluzija mi smo u Općini Živinice uspjeli napraviti dvije stvari od krucijalne važnosti. Prva stvar jeste briga o starima, koja podrazumijeva ne samo medicinsku njegu već i društveno aktiviranje starijih osoba. Evo imamo ovdje primjer gdje su naši sugrađani bili u stanju gdje nisu mogli se kretati, a nakon par mjeseci korištenja ovih ulsuga su u mogućnosti da se sami kreću. Druga stvar jeste da smo ljudima u teškom stanju socijalne potrebe obezbijedili obroke preko Merhameta i Centra za socijalni rad. Zaključujem, na osnovu stanja na terenu, da je projekat uspio. Ono što je jako bitno i što želim poručiti svim građanima i svim politikama Općine Živinice jeste da sada treba raditi na opstanku i proširenju ovog projekta kako bi rezultati bili što uspješniji. ”, poručio je načelnik Samir Kamenjaković.

Porodice koje je Načelnik posjetio su svojim izjavama potvrdile da je baš ovaj Projekat bio sve ono što se već odavno trebalo uraditi za njih. Bolesnici, iz ovih porodica, na koje je ovaj vid pomoći direktno uspjeren konačno imaju potrebne medicinske usluge i njegu. Međutim ono što je bitno jeste činjenica da se sada svaki član ovih porodica može osloniti na realizatore ovog projekta i da oni više nisu sami.

“Nemam riječi, to je ono što nam je bilo potrebno. Ja vjerujem da ovakvih slučajeva ima mnogo na području cijele Općine. Mene su vratili iz mrtvih. I nju i mene. Njoj je bila potrebna pomoć drugog 24 sata. Drago mi je što postoji ovakav projekat kod nas i nadam se da će se proširiti kako bi ova pomoć bila pružena i svim DRUGIM građanima kojima je potrebna. Za dva sata oni naprave tako mnogo posla. Moje mišljenje je da se ništa bolje nije moglo uraditi za nas starije i bolesne.”, rekao je gospodin Dragan Živković.

“Ne mogu se zahvaliti na pomoći koju ste nam pružili. Koliko su samo divne ove djevojke koje nam dolaze u posjetu, šta god treba uraditi tu su za nas. Počašćena sam ovom Načelnikovom posjetom. Jako fin čovjek koji je spreman da obiđe bolesnike, svaka Vam čast. Mislim da do sada nismo imali ovako dobrog Načelnika. Hvala Vam velika baš sam počašćena.”, rekla je gospođa Franka Delić.

“Stvarno su me jako obradovali. Slabo ti ko pomaže u ovakvom slučaju. Prezadovoljna sam, jer puno znači kad neko dođe, otvori ti vrata i pita kako si. A ja samo očekujem nekog na vratima, jer ne mogu da hodam.”, rekla je gospođa Salima Husić.