Gradonačelnik Samir Kamenjaković uručio donatorski ček za izgradnju Centra za autizam

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je predstavnicima Ministrastva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je predstavnicima Ministrastva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i predstavniku udruženja roditelja djece s autizmom uručio ček u vrijednosti destet hiljada kovertibilnih maraka kao donaciju za izgradnju Centra za autizam u Tuzlanskom kantonu.

Naime, prije sedam godina Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog za izgradnju ovog Centra u Tuzli, ali se ovih svih godina do sada nije ništa pokrenulo.

Grad Živinice je među sedam Općina u Tuzlanskom kantonu koji je do sada izdvojio sredstva za izgradnju navedenog Centra. Prema riječima predstavnika Ministrastva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona da, ukoliko bi došla podrška i iz drugih gradova i općina TK-a, do kraja sledeće godine mogao biti izgrađen navedeni Centar.

Centar za autizam bio bi utočište za svu djecu sa autizmom, a njegova najveća uloga bila bi upravo u rehabilitaciji djece i u ranom otkrivanju autističnog spektra kod djece.

Prema riječima predsjednika Udruženja roditelja djece s autizmom Mehe Sadikovića
izgradnjom ovog Centra, koji bi bio referentni i služio kao savjetodavno tijelo u tretiranju autizma, riješili bi se svi problemi sa kojiam se susreću osobe sa autizmom u regiji sjeveroistočne Bosne, kao i njihove porodice.

Sadiković ističe da je odnos nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini spram osoba sa posebnim potrebama nije onakav kakav bi trebao i morao biti, istučući veliku zahvalanost svima koji na bilo koji način pomažu ovom projektu. Grad Živinice posebno ističe govoreći da i pored ove podrške za izgradnju navedenog Centra, Živince već nekoliko godina daju podršku i za druge njihove aktivnosti za rad njihovog Udruženja.

Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku TK-a kažu da su opravdana iščekivanja za što skorijim otvorenjem centra, jer su svi svjesni potrebe za njegovo postojanje, te da rade sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se što prije izgradio ovaj Centar.

“Mi se već približavamo izgradnji ovog Centra. Dugo se već radi na izgradnji, međutim bilo je nekih problema oko finansijskih sredstava pa nismo mogli prije završiti njegovu izgradnju. Međutim sad se stiču uslovi da bi mogli završiti njegovu izgradnju, tako da očekujemo do kraja ove godine da se završi građevinski dio, a u narednoj godini ostala infrastruktura i osnivanje samog Centra.”, rekao je zamjenik ministrice za rad, socijalnu politiku i povratak Nurdin Muhamedbegović.

“Udruženje roditelja djece sa autizmom bori se već duži niz godina za prava ove djece. Zato smo pokrenuli jednu veliku kampanju i prema svim općinama u kantonu da pomognu, jer se radi o djeci iz svih opcina Tuzlanskog kantona. Od ovih sedam općina koje su se odazvale ovoj akciji moram istaći da su to općine sa većim brojem stanovnika, a dok ove ostale još nisu. Nadam se da će se ovim potezom načelnika Općine Živinice Samira Kmaenjakovića dati dodatna snaga i podrška i ovim općinama da i one krenu ovim putempodrške za izgradnju Centra za autizam. Moram istaći da je ova Općina Živinice na čelu sa Samirom pomagala i rad udruženja, te da je ta pomoć bila zaista od velike važnosti.”, rekao je predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom Meho Sadiković.

“Općina Živinice već tri godine ima uvršetno u Budžetu određena manja sredstva namijenjena za rad Udruženja roditelja djece s autizmom, međutim, ove godine smo odlučili da damo podršku izgradnji Centra za autizam. Dakle, znajući da je prije nekih sedam godine Skupština Tuzlankog kantona usvojila izgradnju ovog Centra, ali da se ovih svih godina nije ništa pomjeralo, onda smo u razgovoru sa ljudima koji imaju želju i volju da naprave jedan ovakav Centar za autizam koji bi pomogao svim našim građanima u Tuzlanskom kantonu uključujući i građane Grada Živinice koji imaju ove probleme, mi odlučili da Grad Živinice da jedan finasijski podstrek, tako da smo dali sredstva u iznosu od 10.000,00KM pomoći kako bi ovaj projekat zaživio. Željeli smo iz dva razloga dati ova sredstva. Prvi i najvažniji je da finansijski popmognemo kako bi se što brže izgradio ovaj Centar a drugi je da stimulišemo i druge gradove i općine, koje još nisu pomogle, da to urade. Grad Živince je sa ponosom mogu kazati danas ispunio prije svega svoju moralnu obavezu prema našim građanima koji imaju ovakve probleme. Ovo je teško stanje u kome se nalaze i naši građani iz Grada Živinice. Iz tog razloga smatram da moramo i sledeće godine, naravno u saradnji sa resornim ministarstvom, dati veći doprinos. Tako smo u razgovorima danas dogovorili da i sledeće godine damo istu ovakvu podršku, te da nastavimo kontinuirano planirati pomoć u budžetu za ovu namjenu, i dodatna sredstva koja bi bila potrebna za završetak ovakvog jednog objekta. Ukoliko ova sredstva budu pristizala ovim intezitetom koji smo planirali sledeće godine bi trebalo da bude pri kraju izgradnja ovakkvog jednog objekta koja bi dala sigurnost kako bolesnicima tako i njihovim porodicama koje imaju potrtebe za ovom vrstom pomoći.”, rekao je gradonačelnik Grada Živince.