Dom zdravlja Živinice dobio CT aparat

U Domu zdravlja Živinice je po prvi put nabavljen i instaliran 16 – slajsni CT aparat čime je

U Domu zdravlja Živinice je po prvi put nabavljen i instaliran 16 – slajsni CT aparat čime je radiološka dijagnostika podignuta na znatno veći nivo. Tim povodom ovu ustanovu posjetio je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković koji je ovom prilikom istakao veliko zadovoljtsvo zbog nabavke CT aparata.

Naime realizaciju ovog projekta, čija vrijednost iznosi oko 700 hiljada KM, Grad Živinice je počeo prije dvije godine, a finansiran je zajedničkim sredstvima Grada Živinice i Vlade Federacije BiH.

Po dobijanju upotrebne dozvole, koja se očekuje u što kraćem roku, Dom zdravlja Živinice će počet pružati usluge CT dijagnostike sa 16 slajsnim aparatom koji će omogućiti snimke glave, kičme, vrata, toraksa, abdomena, ekstremiteta, čime je na još veću razinu podignuta zdravstvene zaštita u Domu zdravlja Živinice.

Dakle, Dom zdravlja Živinice će uskoro, a nakon što dobije saglasnost od ZZO TK-a za korištenje ovog CT aparat, moći građanima Grada Živinice pružiti usluge CT dijagnostike.

“Grad Živinice je ovaj projekat pokrenuo prije dvije godine i zaista mi je drago što smo ga uspjeli završiti kako bi građani Grada Živinice mogli koristiti i ovu zdravstvenu uslugu u svom Gradu. Grad Živinice je zaslužio da ima CT i da radiološka dijagnostika bude podignuta na veći nivo. Mi smo u prošloj godini uradili radiološki informacioni sistem koji je komaptibilan radu na digitalnim tehnikama sa kojima se možemo uvezivati sa Kliničkim centrom Tuzla. Zaista mi je veliko zadovoljstvo zbog naših građana, s obzirom na to da znam koliko su naši građani imali problema kada trebaju dobiti usluge na radiologiji jer su morali rješavati uputnice i ući u Tuzlu i po nekoliko puta da bi završili snimanje. Dakle, Grad Živinice, kako smo i obećali, konačno dobio CT koji će zasigurno najviše pomoći našim sugrađanima, jer se radi o 16 slajsnom aparatu koji može dati sve usluge koj su potrebne za ovaj vid zdravstvene usluge.”, istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković, te dodao da će se sa u Dom zdravlja Živince nastaviti i u narednom periodu, te da su ovo su sve preduloslovi za stvaranje opće bolnice u Živinicama.

“Naš cilj u konačnici jeste opća bolnica i ovo su sve preduloslovi za otvaranje opće bolnice u Živinicama. Imamo i uređen dio prostora u Gradu Živinice gdje bi mogli graditi opću bolnicu. To zaista smatram jednim značajnim projektom kojeg ćemo realizovati i mi ćemo vrlo brzo pokrenuti inicijativu prema Vladi TK da se otvori opća bolnica u Živinicama.

“Mi ćemo se potruditi da što prije dobijemo upotrebnu dozvolu od ZZO kako bi mogli pružati usluge CT dijagnostike ovdje u našoj zdravstvenoj ustanovi. Želim se zahvaliti Vladi Federacije BiH i gradonačelniku Grada Živinice. Nadamo se da će u skorije vrijeme naši građani moći konzumirati usluge ovog vida zdravstvene zaštite.”, rekao je pomoćnik direktora za sestrinstvo u DZ Živinice Nail Jusić.