U Gradu Živinice svečano otvorena prva kancelarija za turizam

U Gradu Živinice jučer je svečano otvorena prva kancelarija za turizam. Kancelariju je otvorio gradonačelnik Samir Kamenjaković u

U Gradu Živinice jučer je svečano otvorena prva kancelarija za turizam.
Kancelariju je otvorio gradonačelnik Samir Kamenjaković u prisustvu predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, Turističke zajednice TK-a, te predstavnika razvojne agencije za saradnju Vlade Italije.

Jedan od glavnih razloga otvaranja kancelarije za turizam jeste stvaranje preduslova za otvaranje turističke zajednice Grada Živinice, a cilj je da se svi potencijali koji postoje u Živinicama pretvore u resurse.

Otvaranje kancelarije za turizam podržali su i Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma, kao i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, te ističu da da je ovo prva kancelarija za turizam u okviru Gradske uprave na području Tuzlanskog kantona.

Također su uputili veliku zahvalanost gradonačelniku Kamenjakoviću za nesebično zalaganje da Grad Živinice učini prepoznatljivom turističkom destinacijom, s obzirom da posjeduje neiskorištene turističke potencijale, te da se na ovaj način turizam u TK-a podigne na viši nivo.

Na području Grada Živinice postoji potencijal za razvoj historijskog, vjerskog, ruralnog, planinskog, rekreativnog i sportskog turizma, što su prepoznali i predstavnici italijanske nevladine organizacije CISP, te s tim u vezi u potpunosti su podržali otvaranje kancelarije za turizam u Živinicama. Kako je istakao direktor razvojne agencije za turizam u Vladi Italije, Nino Mirela, ovdje postoji prirodni kapital, te smatraju da se na ovaj način može doprinijeti razvoju BiH.

Naime, od kako je usvojena Strategija razvoja turizma Grada Živinice realizovano je niz značajnih projekata kako bi se doprinijelo razvoju ove privredne grane.

“Veliko mi je zadovoljstvo da se u Gradu Živinice prvi put otvara kancelarija za turizam, i prije svega da govorimo o turzimu, te da sve potencijale koje imamo pretvorimo u resurse. Ono što je bio glavni razlog za otvaranje kancelarije za turizam jeste stvaranje preduslova da bi ona mogla normalno funkcionisati. Prvi u BiH smo otvorili autoput za bicikle, brendirali smo bicilkizam, uradili biodiverzitet Konjuha. Mi ćemo u kancelariji za turizam napraviti i pripremu za turističku zajednicu, te se nadam da ćemo u toku ove, ili početkom sljedeće godine imati i kancelariju i turističku zajednicu. Grad Živinice ima jako puno turističkih potencijala, te vjerujemo da u saradnji sa susjednim općinama, Kalesijom, Banovićima i Kladanjom zaista možemo napraviti jedan veliki iskorak u BiH gdje možemo ponuditi prirodu kao glavni produkt ponude u turističkim destinacijama. Ono što želim posebno istaći jeste agroturizam, a Grad Živinice je već krenuo ka podršci agroturizmu te smo već kroz Start up projekte dali preko 15 projekata koji se direktno tiču agroturizma, gdje želimo na ruralnom dijelu Grada Živinice podići na veći nivo turističke ponude, sa gastroturizmom i sa smještajnim kapacitetom. Ukoliko budemo napravili gastro ponude uspjet ćemo obezbijediti i smještaje kapacitete”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.