U gradskom parku “Konjuh” u Živinicama obilježen Evropski dan parkova

Ekovizionari JU Gimnazije Živinice su zajedno sa ekolozima Prve osnovne škole Živinice i partnerima iz NVO CISP-a u

Ekovizionari JU Gimnazije Živinice su zajedno sa ekolozima Prve osnovne škole Živinice i partnerima iz NVO CISP-a u petak, 24. maja, u gradskom parku “Konjuh” na prikladan način obilježili Evropski dan parkova. Navedenom obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma prisustvovao je i gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Evropski dan parkova obilježava se 24. maja. S obzirom na to da se izgradnja gradskog parka “Konjuh” privodi kraju organizatori su željeli da se simbolično okupe u ovom parku sa porukom da našem gradu žele što više uređenih zelenih površina.

Naime, potpunom građevinskom restauracijom urađene su parkovske staze, postavljen je parkovski mobilijar u kojem će najmlađi moći da uživaju, te je za ljubitelje košarke uređen mini teren za basket. Uređenje parka podrazumijeva i besplatan wifi za sve njegove posjetitelje, te će po prvi put građani Grada Živinice imati pristup besplatnom internetu na otvorenom.

Okupljeni mladi ekolozi su zajedno sa svojim profesorom i nastavnicom dali doprinos u podizanju javne svijesti o važnosti zelenih površina.

Evropski dan parkova proglašen je od strane Federacije nacionalnih parkova Evrope, a prvi put je obilježen 1999. godine. Ovaj je datum odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24.05.1909. godine.

“Na Evropski dan parkova organizovali smo posjetu učenika ekologa iz osnovnih i srednjih škola novoizgrađenom gradskom parku “Konjuh”. U protekle dvije godine naporno smo radili i zaista se potrudili da naš gradski park obnovimo i izgradimo u skladu sa potrebama naših građana. Dakle, uredili smo staze, postavili parkovski mobilijar, uradili jedan mini basket teren. Također smo željeli upotpunosti nadograditi ovaj park tako da smo asfaltirali jednu dionicu gdje se djeca mogu rolati i voziti bicikla. Cilj nam je da naši građani mogu nesmetano doći da koriste sve resurse koje im nudi ovaj gradski park. Želim kazati da smo sva sredstva neophodna za izgradnju ovog parka obezbijedili od viših nivoa, kao i kroz određene projekte koje smo realizovali. Ono što je specifično za ovaj park jeste da će cijeli park biti pokriven wifi mrežom koja će biti besplatna za sve naše građane. Kako bi spriječili određene vandalizme insistirali smo da u ovom parku imamo posebnu rasvjetu, te je došlo do izmjene sistema rasvjete postavljanjem novih lampi koje su u potpunosti osvijetlile park. Pored toga trenutno se na području Grada Živinice realizuje jako značajan projekat za sve nas, a radi se o kamerizaciji kojom ćemo poboljšati sigurnost građana, ali i materijalno – tehničkih stvari, uključujući i ovaj park”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Ekološka sekcija “Ekovizija” i ekolozi iz Prve osnovne škole su danas, 24. maja, uzeli učešće u obilježavanju Evropskog dana parkova. Imajući u vidu koliko su važne i bitne zelene površine današnjim okupljanjem željeli smo probuditi svijest i kod naših građana. Ovaj dan smo željeli obilježiti u našem novoizgrađenom gradskom parku sa porukom da našem gradu želimo još zelenih površina”, rekao je profesor JU Gimnazije Živinice Sead Noćajević.

“24. maja obilježavamo Evropski dan parkova. Ova incijativa je pokrenuta 1999. godine od strane Federacije nacionalnih parkova Evrope. Ekovizionari su prošle godine ovaj značajan datum obilježili na zaštićenom pejzažu Zlaća, a ove godine smo odlučili da to uradimo u našem gradu u novoizgrađenom gradskom parku. Mladi trebaju shvatiti da je jedino što nam preostaje priroda, tako da svi zajedno moramo raditi na njenom očuvanju”, rekla je učenica JU Gimnazije Živinice Aida Muratović.