Svečano otvorena ovogodišnja manifestacija “Dani dijaspore”

Otvaranje manifestacije Dana dijaspore započelo je u 12:00 sati svečanim defileom limene glazbe Konjuh od zgrade uprave Grada

Otvaranje manifestacije Dana dijaspore započelo je u 12:00 sati svečanim defileom limene glazbe Konjuh od zgrade uprave Grada Živinice do Gradskog bulevara, nakon čega je otvoren i živinički bazar pod nazivom „Dani dijaspore“, koji će građanima biti na usluzi tokom svih dana manifestacije, a na kojem su učešće uzela 22 izlagača.

Svečani program otvaranja manifestacije “Dani dijaspore” počeo je nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani dijaspore upriličeno je i zanimljivo druženje i prezentacija robota koji je došao iz Slovenije iz grada Velenje,  a kojeg su napravili mladi ljudi koji su porijeklom iz Bosne I Hercegovine. 

Naše najmlađe sugrađane, a i ostale prisutne zabavljali su maskote Miki i Mini Maus, Djed Mraz, Ledenko Zimic, i Mravko Travko.
Svečani program također bio je obogaćen nastupima učenika iz Prve osnovne škole i učenicima muzičke škole Živinice.

Obzirom da je posebna pažnja ovogodišnjih Dana dijaspore posvećena je turizmu, jučer je sa početkom u 16 sati u Plavoj sali BKC-a, počela promocija turističkih potencijala Grada Živinice, gdje su se predstavili udruženja i organizacije koje se bave turističkom ponudom, nakon čega je  upriličena prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih jela.

Također, jučer je otvorena i izložba slika umjetnika Emira Nišića, čija postavka će trajati tokom svih Dana dijaspore.

Predsjednik Udrženja građana iz dijaspore “Most” Haris Halilović, pozdravio je i učestvovao u otvaranju manifestacije “Dani dijaspore” u Gradu Živinice , te istakao da je ovogodišnji program izuzetno bogat, kao i to da građani iz Živinica itekako imaju šta pokazati svojim prijateljima, posebno strancima u zemljama u kojima žive.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković kazao je da je jedini cilj organizovanja manifestacije “Dani dijaspore” jeste očuvanje identiteta bosanskohercegovačkih naroda i stvaranje jačih veza između dijaspore i lokalne zajednice i domovine države BiH.

“Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo otvorili četvrte u nizu “Dane dijaspore”. Ono što želim naglasiti jeste da Grad Živinice jedini institucionalno podržava dane dijaspore. Naš jedini cilj bio je očuvanje identiteta bosanskohercegovačkih naroda i stvaranje jačih veza između dijaspore i lokalne zajednice i domovine države BiH. Mi smo se potrudili da napravimo dobar program za sve uzraste, a pogotovo za naše najmlađe građane , napravili smo program koji je zaista u rangu većih gradova koji rade ovakve projekte. Drago mi je da danas imamo i otvaranje bazara koji ima izuzetno dobru ponudu, te ovom prilikom želim da pozovem sve naše građane da dođu i podrže akciju kupujmo domaće, obzirom da svi izlagački koji su došli prezentiraju domaće proizvode”, kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković.