Proglašeno stanje prirodne nesreće za četiri mjesne zajednice

  Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sinoć je održao sjednicu štaba Civilne zaštite na kojoj je predloženo da

 

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sinoć je održao sjednicu štaba Civilne zaštite na kojoj je predloženo da se proglasi stanje prirodnih nesreća zbog vremenski neprilika koje su načinile veliku materijalnu štetu. S tim u vezi, na sinošnjoj sjednici Štaba civilne zaštite usvojeno je da se proglasi stanje prirodne nesreće-pojava bujičnih voda za područje Mjesnih zajednica: Lukavica Gornja, Svojat i Podgajevi, a prirodnom nesrećom-grad za područje Mjesnih zajednica Svojat i Zelenika.

Naime, proglašavanje elementarne nepogodne omogućava da se brzo, efikasno i kvalitetno djeluje u saniranju štete na područjima koja su najviše pogođena vremenskim neprilikama.

Na sjednici je zadužena Gradska komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća da u što kraćem vremenskom roku izvrši procjenu šteta, odnosno utvrdi stvarno stanje pričinjenih šteta na područjima navedene četiri mjesne zajednice za koje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Posebna pažnja je stavljena na Gradsku komisiju za procjenu šteta koja mora hitno djelovati, odnosno utvrditi objektivno činjenično stanje načinjene štete na terenu, da ne bi dolazilo do zloupotrebe sredstava koja će biti uložena za saniranje načinjene štete.

Stanje prirodnih nesreća trajat će do stabilizacije stanja na pomenutim područjima.

“Nakon što smo obišli teren i vidjeli zaista da je nevrijeme koje je zadesilo kroz padavine i grad stvorilo bujice koje su napravile velike materijalne štete našim građanima, a pogotovo na javnim objektima, dakle na putevima i mostovima. Mi smo na Štabu civilne zaštite sinoć donijeli prijedlog da se proglasi stanje elementarne nepogode i u vezi sa tim jutros smo proglasili stanje prirodne nesreće na područjima četiri mjesne zajednice Lukavica Gornja, Zelenika, Svojat i Podgajevi i to je jedini način na koji možemo pomoći stanovništvu u ovom stanju. Imamo informacije da i u drugim mjesnim zajednicama ima štete i razmotrićemo i to i probati naći najbolje rješenje da na kvalitetan, brz i efikasan način pomognemo svim nasim sugrađanima. Naša komisija za procjenu štete je već na terenu i oni moraju promtno procjeniti kakva je šteta napravljena, da bismo mogli što prije mogli aktivno djelovati. Ono što je bilo što je bilo hitno gdje u ovom trenutku može doći do gorih posljedica, već smo poslali mehanizaciju koja je na terenu i ona osposobljava dio puteva i mostova koji su zakrčeni i gdje ljudi ne mogu prolaziti da bismo spriječili veće posljedice. Posebna pažnja je stavljena na Gradsku komisiju za procjenu šteta koja mora hitno djelovati, realnim i dobrim procjenama utvrditi objektivno činjenično stanje načinjene štete na terenu, da ne bi dolazilo do zloupotrebe sredstava koja će biti uložena za saniranje načinjene štete.”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.