Potpisani ugovori za projekte asfaltiranja po Programu “marka na marku”

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je ugovore sa izvođačima radova za realizaciju projekata asfaltiranja putnih dionica na području Grada

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je ugovore sa izvođačima radova za realizaciju projekata asfaltiranja putnih dionica na području Grada Živinice, po Programu “marka na marku”.

Realizacijom 26 projekta asfaltirat će se određene putne dionice u 13 mjesnih zajednica na području Grada Živinice koje su iskazale interes za učešće u navedenom programu.

Ukupna novčana vrijednost projekata koji će se realizovati po Programu “marka na marku” ove godine je 574.121,76 KM, a realizovat će se na način da će se 50 posto sredstava finansirati iz Budžeta Grada Živinice za 2020. godinu, dok su preostalih 50 posto potrebnih sredstava obezbijedili građani mjesnih zajendica gdje će se realizovati ovi projekti.

Izvođenje radova je podjeljeno na 3 lota, a radove izvode živiničke firme “Terakop”, “HIH”, “HOLEX” i “Se-Sarajka”.

Ovom prilikom gradonačelnik Kamenjaković je posebno istakao da se od izvođača radova zahtjeva kvalitet i ispoštovani rokovi, a nadzor tokom izvođenja radova će biti pojačan kako bi radovi bili urađeni kvalitetno i prema očekivanim standardima.

“Želim naglasiti da ove godine imamo malo manje projekata po principu “marka na marku” nego prethodnih godina, a razlog je što sve više projekata planiramo u Budžetu Grada Živinice. S obzirom na to da je Budžet Grada povećan i da se sve više projekata iz mjesnih zajednica ubacuje preko budžeta, iz tog razloga je i smanjen broj projekata po programu “marka na marku”. Ja očekujem da realizacija projekata po ovom programu “M:M” polako nestane sa područja Grada Živinice, te da sve projekte u cjelosti radimo preko Budžeta. To očekujem u narednih par godina, dakle, da se svi projekti koje budu građani željeli, da se rade direktno preko budžeta, i da niko ne ulaže dodatna sredstva osim budžetskih sredstava. Još jednom napominjem da projekati koji se relaizuju po princimu “marka na marku” su projekti građana. Budžet Grada Živinice je Budžet svih naših građana i ovaj projekti po principu “marka na marku” i jedna i druga marka su od naših građana. Želim naglasiti da smo izvođačima dali naloge da izađu na teren i da se odmah počnu raditi ovi projekti. Obzirom da smo imali jedan mali zastoj u infrastrukturnim projektima zbog korona virusa, sad ćemo to sve ubrzati kako bi na vrijeme, do kraja ove godine, realizovali sve ono sto je i planirano u budžetu.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.