Potpisani ugovori o stručnom osposobljavanju za 91 mladu osobu sa područja Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je, u protekloj sedmici, potpisao ugovore sa predstavnicima deset privrednih subjekata sa područja Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je, u protekloj sedmici, potpisao ugovore sa predstavnicima deset privrednih subjekata sa područja Grada Živinice koji učestvuju u Programu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa provodi Grad Živnice, a realizuje se angažovanjem nezaposlenih osoba bez radnog iskustva kod poslodavaca sa područja našeg Grada. Cilj je mladim osobama pružiti priliku i radno mjesto gdje će odraditi stručno osposobljavanje staž kao jednu od ključnih stavki u daljem procesu njihovog zapošljavanja.

Ugovori su potpisani za ukupno 91 nezaposlenu osobu, od čega je 15 sa VSS i 76 sa SSS. Pravni subjekti koji su iskazali spremnost za prijem i učešće u Programu za stručno osposobljavanje su iz domena javnog i privatnog sektora, te su iz oblasti raznovrsnih profesija.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i volonteri koji su detaljnije upoznati sa početkom i uslovima njihovog stručnog osposobljavanja.

S obzirom na to da izdvojena budžetska sredstva od oko 50.000,00 KM nisu u potpunosti utrošena kroz ovaj Javni poziv, sljedeći Javni poziv će biti raspisan u mjesecu septembru tekuće godine.

“Mi kao i prethodnih godina pokušavamo napraviti jedan kvalitetan projekat kroz koji ćemo mladim osobama pružiti mogućnost odrađivanja pripravničkog staža. Naime, proteklih godina našim mladim ljudima koji završe srednju školu i fakultet je bilo jako teško pronaći ustanovu za odrađivanje pripravničkog staža, kako bi bili konkurentni za tržište rada. Na posljednji Javni poziv za stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba prijavilo se deset privrednih subjekata zainteresovanih, da preko Gradske uprave i Budžeta Grada Živinice, daju priliku mladim ljudima da svoje prvo radno iskustvo steknu baš kod njih. Za ovaj projekat iz Budžeta Grada Živinice svake godine izdvajamo sredstva pomoću kojih mladim ljudima omogućimo odrađivanje pripravničkog staža, kako bi mogli da nesmetano krenu sa sljedećim korakom koji ih vodi do zaposlenja. Dakle, putem Budžeta i koordinacije sa privrednim subjektima mi u suštini mladim ljudima sa biroa koji nemaju odrađen pripravnički staž uspijevamo napraviti mogućnost da isti i odrade. Mi ćemo i u budućnosti nastaviti s ovom praksom, a da je tako pokazuje naš sljedeći Javni poziv kojeg planiramo raspisati u mjesecu septembru. Naime, sa raspisivanjem javnih poziva pratimo da po završetku školovanja mlade osobe odmah imaju priliku aplicirati za odrađivanje pripravničkog staža, kako bi bili konkurentni na tržištu, te što prije došli do svoga konačnog zaposlenja.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.