Održano književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom

Književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom u okviru manifestacije “Dani dijaspore” u Gradu Živinice održano je u Bosankom

Književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom u okviru manifestacije “Dani dijaspore” u Gradu Živinice održano je u Bosankom kulturnom centru Živinice. Kniževno veče bilo je posvećeno jeziku i književnosti, a uručene su i nagrade za najbolje rodoljubive pjesme po Javnom pozivu Gradske biblioteke živinice.

Na samom početku večeri, gradonačelnik Samir Kamenjaković uputio je srdačnu dobrodošlicu akademiku Abdulahu Sidranu, te izrazio veliko zadovoljstvo zbog njegove posjete Gradu Živinice. Istakao je da su ciljano pozvali Sidrana na Dane dijaspore, jer odavno već Sidran nije samo u granicama BiH, da ih je davno osvojio zajedno sa granicama Evrope i Svijeta, te da sigurno zaslužuje da na Danima Dijaspore bude u Gradu Živinice.

Drugi dio večeri bio je rezervisan za dodjeljivanje nagrada osvojene na Javnom pozivu gradske biblioteke Živinice za najljepšu rodoljubivu pjesmu. Jasmin Durić osvojio je nagradu za pjesmu “Moj voljeni grade”, u kategoriji autori stariji od 18 godina, a u kategorji mlađi od 18 godina nagradu je osvojila Lejla Kuljančić, za pjesmu “Ostani čovječe”.

U ovoj prelijepoj književnoj večeri govorilo se o raznim temama, kao što je jezik, njegovo očuvanje, odlazak iz Bosne i Hercegovine, te o raznim radovima Sidrana koji su priznati širom svijeta.

Abdulah Sidran bosanskohercegovački je pjesnik, pisac i scenarist. Kao književnik javio se šezdesetih godina svojim pjesmama u prozi. Pripadao je generaciji mladih književnika nazvanih “šezdesetosmaši”. Njegove pjesme prevođene su na njemački, talijanski i francuski jezik.
Osim kao pjesnik, Sidran je poznat i po filmovima za koje je pisao scenarije.
Za svoje zbirke pjesama Sidran je nagrađen brojnim nagradama, ali je bio nagrađivan i za svoja filmska ostvarenja. Također je i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.