Informacija o rezultatima poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice za 2018. godinu

Na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice održanoj 17. jula 2019. godine razmatrana je

Na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice održanoj 17. jula 2019. godine razmatrana je Informacija o rezultatima poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice za 2018. godinu.

Pregled finansijskog poslovanja privrednih društava ukazuje da živinička privreda u cjelosti pokazuje rast radnih mjesta, rast prihoda i neto dobiti u posljednuje tri godine.
Dakle, Grad Živinice u proteklom periodu karakteriše pozitivan trend po pitanju kako cjelokupnog razvoja, tako i ekonomskog rasta.

Grad Živinice trenutno je drugi po razvoju privrede u Tuzlanskom kanton. Napominjemo da prije dvije godine bio na petom mjestu.

Naime, u protekle dvije godine ukupan prihod od prodaje porastao je za oko sto miliona konvertibilnih maraka. Pored toga još jedna važna činjenica je izvoz robe. Naime, u odnosu na zadnje dvije godine izvoz robe je povećan za trideset miliona maraka. Prema riječima gradonačelnika Kmanejakovića postavljena referenca koju je trebalo ostvariti je bila sto miliona, ali poslije završnih rezultata dobili smo činjenicu da smo prevazišli ta očekivanja.

Izvanrednim rezultatima u mnogome doprinosi poboljšanje poslovne klime uvjetovano većim angažmanom gradske administracije i lokalne vlasti na privlačenju novih i zadržavanju već prisutnih investitora, uređenju postojećih i novih poslovnih zona, kreiranju programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranju mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranju pozitivne medijske slike, te otvaranju Centra za bisnis.

Naime, u cilju boljeg uvida u stanje i promjene finansijskog poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice te drugih relevantnih parametara značajnih za stanje u lokalnoj ekonomiji kreirana je “Informacija o rezultatima poslovanja privrednih društava”.

Informacija o rezultatima poslovanja privrednih društava za 2018. godinu bazirana je na podacima iz predatih završnih računa privrednih društava koje imaju poslovno sjedište na području Grada Živinice Agenciji FIA Sarajevo, preuzetih od kompanije “TRON” d.o.o. Sarajevo , putem “LRC” d.o.o.,Sarajevo.

Navedeni dokument je razmatran od strane gradskih Vijećnika, te je nakon toga usvojen zaključak o pripremi dokumentacije za osnivanje Turističke zajednice.

“Sa zadovoljstvom mogu kazati da je Grad Živinice kada je u pitanju poljoprivredni razvoj napravio repoziciju. Čekali smo konačne i egzaktne podatke kako bi mogli govoriti o podacima koji su prošli sve statističke preračune. Nakon što smo dobili podatke o poslovanju privrednih društava izradili smo Informaciju o rezultatima poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice u 2018. godini koju smo poslali prema Gradskom vijeću Grada Živinice. U protekle dvije godine ukupan prihod od prodaje porastao je za oko sto miliona maraka. Kada govorimo o činjenici da je Grad Živinice drugi po razvoju privrede na Tuzlanskom kantonu podaci o povećanoj količini prihoda su jako značajni za naš grad. Pored toga još jedna važna činjenica je izvoz robe. Naime, u odnosu na zadnje dvije godine izvoz robe je povećan za trideset miliona maraka. Naša postavljena referenca koju smo željeli ostvariti je bila sto miliona, ali poslije završnih rezultata dobili smo činjenicu da smo prevazišli ta očekivanja. S obzirom na to da smo smo uredili poslovnu zonu Grada Živinice, izmijenili procedure izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, otvorili Centar za biznis gdje za dva sata izdajemo Dozvole za obrt, mi smo pojednostavili procedure ulaganja, te time napravili brend ulaganja u Grad Živinice. Izbrendirali smo se do te mjere da imamo jako puno potencijalnih ulagača, a o tome nam govori statistički podatak da je u 2018. godini otvoreno 13 novih kompanija, a samim tim je zaposleno šesto građana Grada Živinica. Danas imamo preko hiljadu novozaposlenih za dvije godine u realnom sektoru. Ukoliko uzmemo u obzir zapošljvanje građana u svim sektorima to je negdje oko hiljadu i po građana u intervalu od dvije godine.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Da Grad Živinice ima potencijala u trgovini, u proizvodnji, poljoprivredi i turizmu pokazali su nam podaci dobiveni kroz konačne proračune i ispitivanja. Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića najslabije podatke imamo kada su u pitanju prihodi iz ugostiteljstva, s tim u vezi u narednom periodu treba intenzivnije raditi na razvoju ugostiteljstva.

“Izradili smo Strategiju razvoja turizma Grada Živinice jer smo smatrali da kroz turizam možemo povećati prihode u ugostiteljstvu. Ovaj strateški dokument će nam dati odgovre kako potencijalne prirodne resurse pretvoriti u turističke destinacije primamljive za strane i domaće turiste, te time izvršiti dodatno punjenje Budžeta. Dakle, ukoliko u narednom periodu u potpunosti implementiramo Strategiju razvoja turizma, a uz Agroturizam, našim građanima ćemo obezbijedit mogućnost samozapošljavanja. Razvoj privrede u Gradu Živinice je u potpunosti zadovoljio sve parametre, tako da možemo slobodno kazati da Grad Živinice ponosno nosi drugo mjesto u Tuzlanskom kantonu, a napominjem da smo prije tir do četiri godine bili na petom mjestu po razvijenosti privrede. To je najvažnija informacija koju trebamo dati našim građanima. Sve se to reflektovalo i na Budžet Grada Živinice, koji je prije dvije godine iznosio oko 17 miliona maraka, danas su to 24 miliona maraka.”, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.