Grad Živinice i ove godine organizuje manifestaciju “Dani dijaspore”

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je u svom kabinetu održao sastanak sa predsjednikom Udruženja građana Bosne i

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je u svom kabinetu održao sastanak sa predsjednikom Udruženja građana Bosne i Hercegovine sa područja Grada Živinice u dijaspori “Most Živinice”, Harisom Halilovićem.

Na sastanku je razgovarano o organizaciji tradicionalne manifestacije pod nazivom „Dani dijaspore“ koja se u Gradu Živinice održava već šestu godinu, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra.

Kako je dogovoreno na sastanku, tema ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gdje imamo strogu zabranu većih okupljanja, manifestacija Dani dijaspore će biti održana on line, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra.

Naime, jedinstvena, sada već tradicionalna, manifestacija „Dani dijaspore“ koja se u Gradu Živinice održava proteklih godina, zajedno sa Udruženjem „Most Živinice“, pokazatelj su uspješne saradnje Grada i njegovih građana koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

“Tema ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”.Naš fokus Dana dijaspore ove godine usmjeren je, prije svega, na državu Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da se treba čuti više riječi o našoj državi, njenoj konstitutivnosti, od naših sugrađana koji su izabrani i angažovani u parlamentima, vladama i drugim institucijama u svijetu. Smatram da nam danas, više nego ikad, trebaju ti ljudi, da daju svoje mišljenje i poruku kojom bi se vodili u državi Bosni i Hercegovini. Trebaju nam i da prenesu našu poruku vezanu za državu Bosnu i Hercegovinu u institucije gdje su oni sada. Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, želimo da sudionici ove Manifestacije budu najveći predstavanici naše države. Smatramo to jako važnim i smatramo ovo i najvažnijim Danima dijaspore do sada. Iz tog razloga nam trebaju svi naši građani, dakle i oni koji žive u državi Bosni i Hercegovini i oni koji žive izvan nje. Možda nam pomogne mišljenje naše djece koja su otišla da se školuju u stranim zemljama, a koji sada žive i rade izvan Bosne i Hercegovine. Smatram da ovakva konferencija treba biti održana u svim lokalnim zejdnicama kako bi vidjeli šta je to ono najbolje što možemo uraditi da spasimo državu Bosnu i Hercegovinu. Zamolit ćemo ljude koji budu sudionici izvan Bosne i Hercegovine da jednostavno riječima iskrenosti o državi Bosni i Hercegovini budu dodatne diplomate naše države. S obzirom da diplomatija koju imamo, trenutno, nema dovoljno snage da može državu BiH staviti na mjesto na kojem treba biti, smatramo da svi trebamo pomoći i da dodatno uključimo naše sugrađane kao sudionike u diplomatiju države Bosne i Hercegovine. Više nego ikad nam trebaju ove teme, više nego ikad trebamo ustati svi i da zajedno dogovorimo koje su to stvari koje trebamo napraviti za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Da iz Živinica bude jedan mali korak, poruka, koja bi bila poslata i u sam vrh države gdje bi smo trebali možda imati novu strategiju djelovanja. Kroz ove sastanke koje budemo imali želimo da to bude dio stvaranja nove filozofije države Bosne i Hercegovine. Želim napomenuti da ćemo pozvati sve naše sugrađane države Bosne i Hercegovine, nije bitno odakle su i koje nacionalnosti, da učestvuju u ovoj konferenciji kako bi dobili što kvalitetnije odgovore, a sve u korist države Bosne i Hercegovine.”, rekao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

“Drago mi je da se tradicionalno nastavlja manifestacija Dani dijaspore Grada Živinice. S obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini glavna tema ovogodšnjih Dana dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”. Želimo da od mjerodavnih zvaničnika u BiH čujemo trenutnu, istinsku, situaciju stanja u BiH, a onda šta građani Bosne i Hercegovine koji žive izvan granica BiH, a ima ih više od dva miliona, misle o trenutnom stanju u BiH, te kako mogu pomoći da se situacija stabilizuje u BiH, kako bi živjeli normalno kao i svi dostali građani u modermnoj Europi. Dakle, želimo da čujemo poglede uspješnih građana BiH, koji su se već involvirali i obavljaju značajne funkcije u većini zemlja u svijetu. Poznato nam je da su građani BiH ušli u dosta parlamenta, vlada i raznih drugih institucija stranih zemalja. Oni svojim lobiranjem sigurno mogu pomoći da se ova trenutna situacija u BiH prevaziđe. Naša poruka jeste da budućnost Bosne i Hercegovine nije upitna, ali mi svi, počevši od nas kao pojedinaca, moramo uraditi više da ona ima bolju budućnost.”, rekao je predstavnik Udruženja “Most” Haris Halilović.