Zabranjeno kretanje mlađima od 18 i starijima od 65 godina

Federalni štab civilne zaštite (FUCZ) jučer je donio novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje osobama mlađim od 18

Federalni štab civilne zaštite (FUCZ) jučer je donio novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a podrazumijeva totalnu obustavu kretanja.

Ova naredba stupa na snaga danom donošenja i primjenjuje se do 31. marta 2020. godine.

S tim u vezi sinoć je održan nastavak kontinuirane sjednice Štaba civilne zaštite Grada Živinice na kojoj je razmatrana ova naredba, te po njoj donijeti i zaključci za građane Grada Živinice.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković pozvao je sve građane da se pridržavaju naredbi koje su date te da biti organizovana I pomoć u snabdijevanju hrane I lijekova za sve starije građane od 65 godina kojima bto bude potrebno.

Također, itaknuto je da se nastavlja sa dezinfekcijom svih javnih površina u gradu Živinice, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića Operativna služba Štaba civilne zaštite, uz Krizni štab, Štab civilne zaštite i Službe inspekcija i civilne zaštite, Grada Živinice, će i dalje raditi 24 sata, te da će  24 sata biti dostupan broj telefona za sve potrebne informacije u ovoj vanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom koronavirusa na našem području. Dakle, obavještavamo sve građane sa područja Grada Živinice da sve informacije i saznanja kojima raspolažu, a da su vezana za pojavu koronavirusa, kao i za osobe koje dolaze iz inostranstva, ili su već došli iz inostranstva, a da se ne pridržavaju naređenih mjera samoizolacije, uključujući i saznanja o podizanju tržišnih cijena u Gradu Živinice koje trebaju biti zadržane na nivou od 05.03.2020. godine, mogu prijavljivati na broj 062/937-388 koji je u funkciji 24 sata.

“Večeras smo u kontinuiranom zasijedanju donijelu odluku o sprovođenju naredbe koju smo dobili od strane Federalnog štaba civilne zaštite da  naši građani mlađi od 18 i stariji od 65 godina imaju zabranu kretanja. Ovdje se radi o specifičnoj naredbi na osnovu koje je potpuno zabranjeno kretanje po javnim površinama našim sugrađanima mlađim od 18 i starijim od 65 godina,  mi moramo pomoći.  Izdali smo naredbu Crvenom križu Grada Živinice da u danima vikenda pripremi način i dinamiku snabdijevanja namirnicama i lijekovima ukoliko bude potrebno nekim od naših građana koji imaju preko 65 godina. O tome ćemo detaljno i zvanično obavijestiti u ponedjeljak. Donijeli smo također odluku da će operativna služba Štaba civilne zaštite, uz Krizni štab, Štab civilne zaštite i Službe inspekcija i civilne zaštite, raditi 24 sata i da će  24 sata građanima biti dostupan broj telefona koji je objavljen za sve potrebne informacije u ovoj vanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom koronavirusa na našem području. Želim obavijestiti naše građane da imamo nastavak dezinfekcije grada. Imali smo veliki alaram, naime, sa 99 osoba koji su bili u izloaciji do prije tri dana, taj broj se povećao na oko 600 osoba trenutno. S obzirom na to da imamo tendenciju rasta, te da će biti drastično povećan ovaj broj osoba u izolaciji, mi smo dužni nastaviti sa dezinfekcijom javnih površina. Također, zadužili smo i  naše preduzeće Vodovod i kanalizaciju da nastavi redovno sa pranjem i dezinfekcijom ulica i svih drugih javnih površina, uz ovaj dio koji radimo sa dezinfekcijom i izolacijom. Ovo priliku želim iskoristiti da apelujem i zamolim naše sugrađane da je bolje da provedemo kod kuće nekih mjesec dana nego da imamo masovno obolijevanje koje bi ostavilo velike posljedice po naše građane. Dakle, još jednom ističem da ćemo biti 24 sata na na terenu, stalnom zasijedanju i na raspolaganju našim građanima. Želim kazati da za kršenje naredbi koje su date postoje i prekršajne i krivične mjere prema svim licima koje ne poštuju date naredbe. Molim vas da poštujete sve naredbe koje su izdate i budete odgovorni prema sebi i prema drugima. “, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.