U zgradi Općine Živince počeo sa radom mobilni tim Zavoda zdravstvenog osiguranja

Povodom rješavanja problema ogromnih gužvi u poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja u Općini Živinice, Općinski načelnik Samir Kamenjaković održao

Povodom rješavanja problema ogromnih gužvi u poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja u Općini Živinice, Općinski načelnik Samir Kamenjaković održao je hitan sastanak sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Mirsadom Hodžićem.

Naime, zbog uplate godišnje premije zdravstvenog osiguranja, odnosno markica za 2019. godinu posljednjih nekoliko dana su ispred Zavodu zdravstvenog osiguranja u Živinicama prisutne su velike gužve i redovi građana koji čekaju na ovjeru zdravstvenih legitimacija i markica.

Situaciju je dodatno otežalo i to što je poslovnica zdravstvenog osiguranja u fazi adaptacije, te su usluge Poslovnice dostupne u privremenim prostorijama sa manjim kapacitetom. Brojni građani svoj red čekaju satima na ulici.

S obzirom na navedenu situaciju Načelnik je hitno djelovao, te je donešena odluka da se usluge ovjere zdravstvenih legitimacija i premije osiguranja u narednih mjesec dana vrše u prostorijama Općine Živinice.

Dakle, od danas, 23.01.2019. godine, na području Općine Živinice djelovat će mobilni Tim Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Mobilni Tim smješten je u prostorijama zgrade Općine i djelovat će u periodu od 7:30 do 16:00 sati.

Mobilni Tim organizovan je u cilju pružanja određenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kako bi se otklonile i/ili smanjile gužve na šalterima u poslovnici zdravstvenog osiguranja.

“S obzirom da su u zadnjih nekoliko dana naši građani u velikoj agoniji kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja i ovjera knjižica i markica, mi smo bili dužni da nađemo rješenje. Zahvaljujem se Direktoru Zvoda koji je na moj poziv došao da riješimo ovaj problem. S obzirom da nije postojao drugi način, ja sam se odlučio da napravimo sljedeće. Dakle, Zavodu za zdravstveno osiguranje ćemo ustupit kompletnu salu u zgradi Općine Živinice na mjesec dana, dok oni ne renoviraju svoje objekte. Rješenje ovog, a i ostalih, problema obaveza je svih nas, jer smo mi prije svega srevis našim građanima i ovom prilikom to želimo i pokazati. U roku od 24 sata sala namijenjena za privremeni prostor ZZO TK je spremna, gdje službenici Zavoda od jutros nesmetano pružaju sve usluge koje su potrebne našim građanima. Zamolio sam Direktora da odvojimo pacijenate od stanovništva kojima je samo potrebna rutinska ovjera knjižice. Ovjera knjižica i markica u narednih mjesec dana će se vršiti u prostorijama Općine Živinice, dok će se u privremenim prostorijama Zavoda rješavati ovjere uputnica, papira za operaciju, kao i izvršavanje određenih dijagnostičkih procedura koje se ovjeravaju. S obzirom da su niske temperature i da naši građani dolaze u ranim jutarnjim satima i čekaju, ne možemo dozvoliti da se građani mrznu i toliko dugo čekaju po ulicama da bi ovjerili knjižicu. Tu ima bolesnih ljudi, starih i djece, te smo zbog toga dužni da ovo riješimo. Dužni smo, i sa ljudske i sa moralne strane, da uradimo ovo što smo danas i uradili. Općina Živinice će uvijek biti uz svoje građane, te bilo koji problem s kojim se oni budu susretali mi ćemo pokušati riješiti. Naša administracija stoji na usluzi građanima u svakom momentu. Molim građane da iskoriste ove momente dok imamo odvojen dio ovjere knjižice i dio ovjere dokumentacije za operacije i dijagnostike kako bi riješili svoje obaveze.”, istakao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, te dodao:

“Trajno rješenje ovog problema jeste elektronska knjižica. Smatram da poslanici u Skupštini TK trebaju biti fleksibilniji, a ovo im treba biti alarm za AD HOC djelovanje i donošenje odluke o uvođenju elektronske knjižice. Sa elektronskom knjižicom redova ispred šaltera više ne bi bilo. Taj paket treba zadovoljiti elektronski recept i elektronski karton, tako da ne bi bilo čekanja ni u Domu zdravlja a ni u bolnici. Ovo je jedan apel iz Živinica na više nivoe vlasti da pristupe trajnom rješavanju ovog problema”, poručio je načelnik Kamenjaković.

“Zahvalio bih se načelniku Samiru Kamenjakoviću jer je građanima Općine Živinice pružio mogućnost da u prostorijama Općine Živinice koriste uslugu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Kako bi smanjili gužvu u izmještenim prostorijama Zavoda, građanima je pružena mogućnost ovjere knjižica i markica u prostorijama Općine. Poslovni prostor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK nalazi se u fazi renoviranja do 10. februara. Ovim rješenjem nastojimo da popravimo situaciju kada je u pitanju gužva i ostvarivanje određenih prava koja trebaju osiguranici kod Zavoda zdravstvenog osiguranja TK”, rekao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić.