U Općini Živinice počinje program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem – BFC

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je potpisao ugovor za provođenje Programa certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je potpisao ugovor za provođenje Programa certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u Općini Živinice.

S obzirom na to da je Općina Živinice ispunila sve kriterije koji su potrebni kako bi se uključila u proces za dobijanje BFC certifikata, u narednom periodu će Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH sprovesti Program certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Općini Živinice.

Provođenje certifikacije će Općinu Živinice svrstati u lokalnu samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem. Cilj je stavranje i unapređenje povoljnog poslovnog okruženja na nivou naše lokalne samouprave, koja mora da bude pouzdan partner privatnom biznisu.

Na putu do certifikata općina mora ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalni ulagačima u planiranju poslovanja i donošenja investicionih odluka.

Proces certifikacije će trajati sedam mjeseci, te će ukoliko ispuni sve tražene kriterije Općini Živinice krajem godine biti zvanično dodijeljen BFC certifikat.

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi. Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena lo­kalna samouprava pruža visok nivo usluga kompanijama.

Lokalna samouprava, odnosno lokalna administracija mora u svim navedenim fazama da bude pouzdan partner privatnom biznisu, tako što će svojim aktivnostima obezbjeđivati najviši standard usluga, što ulagači i očekuju.

Općina Živinice u prethodne dvije godine je napravila značajne korake ka stvaranju i unapređenju poslovnog ambijenta na njenom području. Centra za biznis, reforma uprave u Općini Živinice, provođenje CAF – modela, te sada provođenje Programa certifikacije predstavljaju korak ka tome da Općina Živinice kao lokalna samouprava bude, prije svega, servis građanima, te Općina povoljna za ulaganje.

“Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo stekli sve preduslove za uključivanje u program Certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). BFC certifikat imaju samo one općine koje imaju u potpunosti uređene administrativne puteve kojim investitori najjednostavnije mogu doći do ulaganja. Općina Živinice u ove dvije godine je zaista imala težak period. Radili smo na uređivanja i usklađivanju pravila i procedura, otvorili smo Centra za biznis, uredili smo kompletnu upravu, a rezultat tog mukotrpnog rada je zvanično potpisivanje aplikacije za BFC certifikat. Jako malo općina i gradova u Bosni i Hercegovini posjeduje BFC certifikat, tako da činjenica da je Općina Živinice jedna od rijetkih koja ulazi u program Certifikacije, budi posebno zadovoljstvo. Naša Općina je stasala i sazrela u jednu ozbiljnu općinu, posebno u oblasti privrede. Posjedovanjem BFC certifikata nas direktno svrstava u općine sa povoljnijim ulaganjem, dakle daje jasan signal i znak investitorima, ne samo u državi BiH, nego i izvan nje. Želim se zahvaliti svim uposlenicima Općine Živinice koji su svojim predanim radom, tokom prethodne dvije godine, kreirali situaciju koja nam pruža mogućnost dolaska do BFC certifikata. Mi ćemo u narednih šest do sedam mjeseci morati ispuniti sve kriterije koje budu od nas tražene. Nadam se da će krajem tekuće godine ili početkom sljedeće Općini Živinice biti zvanično uručen BFC certifikat, što će Općinu Živinice svrstati među deset top općina u BiH”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.