U Gradu Živinice održan drugi po redu Dan Agroturizma

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je u petak u novootvorenom gradskom parku “Konjuh” svečano otvorio drugu po redu manifestaciju pod

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je u petak u novootvorenom gradskom parku “Konjuh” svečano otvorio drugu po redu manifestaciju pod nazivom “Dan Agroturizma”.

Udruženje porodica “Porodični ruralni edukativni centar” PREC Živinice u saradnji sa Gradom Živinice već drugu godinu u nizu organizuje “Dan Agroturizma”.

Navedeni događaj je koncipiran kao mini sajam, a učešće je uzelo 60 izlagača sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Izlagači su posjetiteljima ponudili svoje domaće proizvode specifične za njihov kraj, a ponuda je zaista bila raznovrsna.

Cilj organizatora je promocija vrijednosti ruralnog turizma, dodatnog vrjednovanja sela i poljoprivrede, kao i kulturnih, historijskih i prirodnih blagodati TK, te domaćih proizvoda, gastronomije i drugih vrijednosti ove regije.

Grdaonačelnik je tokom svog obraćanja prisutnima posebno istakao da zahvaljujući ruralnim dijelovima naše Bosne i Hercegovine još uvijek živi tradicija i kultura koja treba da bude osnov na kojem gradimo savremeni život.

“Zadovoljstvo mi je promovisati ruralni razvoj Grada Živinica, prije svega što u ponedjeljak usvajamo Strategiju razvoja turizma. Navedeni dokument smo pripremali tokom cijele 2018. godinu, a uvidjeli smo da naše područje ima jako puno turističkog potencijal sa mnogo historijskih artefakata koji bi se mogli iskoristiti u jedan cjeloviti resurs. Cijeloviti resurs podrazumijeva objediniti sve o turizmu u Gradu Živinice. U cilju povezivanja historijskih artefakata mi smo prije dvije godine krenuli spajanjem dijela puta od Toplica prema Džebarima, gdje imamo historijski artefakt džebarsku džamiju i gradski muzej. Cilj nam je ponuditi prirodu kao turizam tako da smo sa CISP-om i Vladom Italije potpisali ugovor vrijedan milion i četiristo hiljada eura za realizaciju Projekta „Biodiverzitet za lokalni razvoj – inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh“. Kako bi povezali sve historijski značajnije lokacije na području Grada Živinice krenuli smo sa izgradnjom prvog autoputa za bicikle u Bosni i Hercegovini. Međutim, ukoliko ponudimo prirodu kao turizam neizbježan je i agroturizam. Agroturizam mora pratiti turistički razvoj, kao i sva turistička dešavanja. S tim u vezi mi promovišemo agroturizam, koji će se iz potencijala preko promocije utopiti u Strategiju razvoja turizma Grada Živinice. Planiramo u narednim mjesecima otvoriti Kancelariju za turizam i u cjelosti zaokružiti priču o turizmu. Težnja je domaće proizvode koji su nastali teškom mukom naših građana na ruralnom dijelu brendirati i kao takve ih ponuditi i prodati turistima koji posjete naš grad. Nakon što se otvori autoput za bicikle mi sa PREC-om možemo odmah krenuti u dalji razvoj agroturizma. Ono što želim naglasiti da smo već uradili promociju Živiničkih recepata. Agroturizam će biti preduslov da se inovativnošću otvore nove jedinice turističke ponude u Živinicama. Nadam se će Grad Živinice kroz našu viziju postati jedna kvalitetna turistička destinacija na cijelom području Bosne i Hercegovine”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Drugi po redu Dan Agroturizma po prvi put organizujemo u Gradu Živinice. Ove godine imamo negdje oko 60 izlagača, a nadamo se da će veliki broju građana posjetiti ovu manifestaciju. Okupljanjem naših izlagača napravili smo jedan pomak kojim smo naše proizovđače doveli u grad kako bi naši sugrađani prije svega mogli vidjeti šta se to i kako proizvodi u raralnim područjima našeg kraja, te ukoliko žele da kupe nešto zdravo i domaće.”, rekao je predsjednik PREC-a Živinice Safet Čaušević.