Rješavanje problema vodosnabdjevanja u Đurđeviku

U cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama Đurđevik Stari, Đurđevik Dom i Kovači proteklih dana urađene su

U cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama Đurđevik Stari, Đurđevik Dom i Kovači proteklih dana urađene su četiri nove istražne bušotine za dodatnim količinama pitke vode za vododvod “Sinac-Rijeka”.

Tim povodom gradonačelnik Samir Kamenjaković je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio lakaciju izvođenja radova u Đurđeviku gdje je sa nadzornim organom i izvođačem radova razgovarao o procesu radova na istražnoj bušotini za navedeni vodovod.

Vrijednost izovođenja radova na istražnim bušotinama je oko 30.000,00 KM, finansirano iz Budžeta Grada Živinice.

Izvođači radova su firme “Geoservis” d.o.o. Živinice i “Zulić Inženjering” Tuzla.

U svrhu rješavanja problema vodosnabdijevanja pomenutih mjesnih zajednica pored ove četiri istražne bušotine, u narednom periodu planirano je da se radi još nekoliko ovakvih vodoistražnih bušotina.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković nedavno je održao i sastanak sa predstavnicima navedene tri mjesne zajednice na kojem je razgovarano o problemu vodosnabdijevanja ovog dijela Grada. Ono što je jako značajno da je nedavno urađena i rekonstrukcija vodovoda “Sinac-Rijeka”. Pored toga što je ovaj vodovod bio preopterećen brojem korisnika, glavni problem jesu nelegalni priključci u vodovodnu mrežu.

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Đurđevika i Kovača, je samo jedan dio za funkcionalnu vodovodnu mrežu Gada Živinice. Realizovanim projektima i oni koji su u toku ili su planirani za realizaciju nastoji se riješiti vodosnabdijevanje za svakog stanovnika Grada Živinica.

Prema riječima Gradonačelnika Samira Kamenjakovića, jedan od glavnih ciljeva Uprave Grada Živinice, jeste rješavanje problema vodosnabdjevenosti svih dijelova Grada Živinice. Zbog toga se intenzivno radi na istraživanju i primjeni alternativnih i novih izvora vode.

“Kada govorimo o problemima vodosnabdijevanja generalno u Gradu Živinice, mi imamo nekoliko tačaka koje su veliki problem kada je u pitanju vodosnabdijevanje. Imamo Grad Živinice, odnosno gradsku zonu, Dubrave, dio Đurđevika i Kovača. Iz tog razloga smo stavili fokus na makro i mikro rješavanje ovih problema. Kada je u pitanju Đurđevik želimo uraditi nekoliko istražnih bušotina, kao što smo prošle godine našli u naselju Nukići preko dva litra u sekundi, u Kovačima također preko dva litra u sekundi. Nastavit ćemo ovim intenzitetom i u ovoj godini, pronaći bušotine, uraditi bunare te nakon toga, sljedeće godine upojiti sve u sistem, i time ćemo ove makro lokacije relaksirati sa mikro lokacijama gdje smo već pronašli vodu. Jedan ovakav pristup, i sistemski način rješavanja vodosnabdijevanja Đurđevika i Kovača ćemo nastaviti sa još dvije do tri bušotine, a dok završimo u cjelini, vršit ćemo spajanje kapitaža i time ubrizgati u sistem vodosnabdijevanja. Nakon toga ostaje nam rekonstrukcija sekundarnog dijela mreže koju možemo etapno raditi, ali ono što je najvažnije dobit ćemo dodatne količine vode koje su ovdje izuzetno potrebne. Ono što je jedan od glavnih problema, kako kažu iz udruženja građana koji se brinu vodovodom u Đurđeviku jesu nelegalni priključci na vodovodnu mrežu, a kojih ima preko hiljadu. Kada bismo riješili ovakve nelegalne priključke, i uz ovaj način koji danas radimo, riješili bismo u potpunosti problem vodosnabdijevanja i Đurđevika i Kovača. Mi ćemo nastaviti dalje s radovima, i nećemo se zaustaviti dok u potpunosti ne riješimo sve probleme vodosnabdijevanja na području Grada Živinice”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.