Potpisan Sporazum za realizaciju projekta Toplifikacije Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je sporazum sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH o nastavku međusobne saradnje i regulisanju odnosa

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je sporazum sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH o nastavku međusobne saradnje i regulisanju odnosa za izgradnju toplovoda i korištenje toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane „Tuzla“, za daljinsko grijanje Grada Živinice. Sporazum sa gradonačelnikom Kamenjakovićem potpisao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić.
Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića veoma dugo se čekalo na potpisivanje ovog sporazuma, odnosno na definisanje stvari i obaveza kada je u pitanju toplifikacija Grada Živinice. Navedenim sporazumom definisano je da će Grad Živinice pripremiti cjelokupnu prostorno plansku dokumentaciju saglasno s obuhvatom iz pripremljene Investiciono-tehničke dokumentacije, dok će JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo pristupiti ocjeni predinvesticione osnove i postupku izrade Elaborata o izvođenju investicije.
Vrijednost Projekata primarnog voda trebala bi koštati oko 17 miliona KM. Po obavezama koje su definisane ovaj projekat finansirat će Elektroprivreda, dok će Grad Živinice uraditi ekspropijaciju.

Sada predstoji formiranje timova ispred Grada Živinice i ispred Elektroprivrede koji će definisati sve detalje realizacije projekta toplifikacije, te probleme koji bi mogli nastupiti u toku realizacije.
Ono što slijedi nakon formiranja timova jeste proglašavanje Javnog interesa od strane Gradskog vijeća Živinice i Gradskog vijeća Tuzla, jer dio teritorije kroz koji toplovod treba da prođe pripada i Gradu Tuzla, zatim treba uraditi ekspropijaciju, odrediti trasu i prvi put uraditi od idejnog do glavnog izvedbenog projekata, odnosno finalni projekat toplifikacije primarnog voda. U protekle dvije godine intenzivno se radilo na definisanju trase, te se uvidjelo da je 90% zemljišta u državnom vlasništvu što daje veliku prednost ovom projektu.

Nakon ovoga, išlo bi se u izvođenje radova, koji su prema riječima Uprave Elektroprivrede u potpunosti izvodljivi za 12 mjeseci. Dakle, rok od godina dana je za rješavanje javnog interesa ekspropijacije i godina dana izvedbenog rada, odnosno implementiranja projekta u potpunosti.
S tim u vezi, predviđeni datum završavanja projekta toplifikacije, prema riječima predstavnika Elektroprivrede, je kraj 2022. godine, kada bi prvi put u Gradu Živinice mogli uključiti toplovod u funkciju.

U toku su aktivnosti na adaptaciji postojeće infrastrukture i postojećih kapaciteta Termoelektrane „Tuzla“ od toplinske stanice do pumpne stanice, dok se na području Grada Živinice obavljaju aktivnosti na izmjenama trase vrelovoda TE „Tuzla“ – Živinice.

“Jako dugo se čekalo na potpisivanje ovog sporazuma, odnosno na definisanje stvari i obaveza kada je u pitanju rješavanje toplifikacije Grada Živinice. Zaista mi je zadovoljsto da smo uspjeli dogovoriti odnose o ulaganju kada je u pitanju toplifikacija Grada Živinice. Najvažnije je da riješimo primarni vod, odnosno projekat primarnog voda koji treba dovesti toplotu iz Termoelektrane do Grada Živinice. Čekao se Blok 7, njegova ekonomska isplativost i mogućnost da Grad Živinice uđe i implementira se u ovaj projekat. Ono što nam slijedi jeste proglašavanje Javnog interesa od strane Gradskog vijeća Grada Živinice i Gradskog vijeća Grada Tuzla, jer dio teritorije kroz koji toplovod treba da prođe pripada i Gradu Tuzla. Ono što smo se dogovorili u idejnom projektu jeste da lokacija bude preko Kiseljaka, čime bi imali smanjenu količinu ulaganja novca, te time lakše riješili toplifikaciju. Zaista mi je zadovoljstvo da smo se dogovorili sa direktorom Elektroprivrede oko datuma završavanja toplifikacije, a to je kraj 2022. godine kada bi prvi put u Gradu Živinice mogli uključiti toplovod u funkciju. Sada predstoji formiranje timova ispred Grada Živinice i ispred Elektroprivrede koji će definisati sve probleme koji bi mogli nastupiti u realizaciji. U ovoj godini ćemo proglasiti Javni interes, uraditi ekspropijaciju, odrediti trasu i prvi put uraditi projekat od idejnog ka radnom projektu, odnosno finalni projekat toplifikacije primarnog voda. Nakon ovoga, išlo bi se u izvođenje radova, koji su prema riječima Uprave Elektroprivrede u potpunosti izvodljivi za 12 mjeseci. Dakle, imamo roka godinu dana za rješavanje javnog interesa ekspropijacije i godinu dana izvedbenog rada, odnosno da izvođač postavi cijevi i da imamo mogućnost implementiranja projekta u potpunosti. Ono što me zaista raduje jeste da smo došli do krajnjeg cilja, a to je rješavanje problema toplifikacije. Ono na čemu insistiramo jeste cijena toplote prihvatljiva i isplativa za naše građane, a to je 1.70 KM. Ukoliko bude došlo do promjene u projektu, odnosno ukoliko Elektroprivreda odluči da ne finansira primarni projekat koji smo ovdje dogovorili, mi ćemo pristupiti alternativnom vidu izvora toplote. Ovo je jedan od tri jako važnih projekata, obzirom da smo ove godine radili i na problemu odvoza smeća, kao i na projektu vodosnabdijevanja. Realizacijom ova tri velika projekta u Gradu Živinice građani će imati u potpunosti lakši način življenja”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.