Realizacijom projekta izgradnje puta povezan centar grada sa autoputem za bicikla

Na području Grada Živinice u posljednje vrijeme uveliko se radi na razvijanju turizma. Kako je prethodno i obećao

Na području Grada Živinice u posljednje vrijeme uveliko se radi na razvijanju turizma.
Kako je prethodno i obećao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ovih dana uspješno je urađen put na lokaciji Sprečko polje u Gradu Živinice koji iz centra grada vodi do autoputa za bicikle u naselju Ciljuge.

Naime, urađena je prva faza puta na kojem će biti uređena pješačka i biciklistička staza,
te će se, pored biciklizma moći koristiti za šetanju i ostale aktivnosti naših građana u prirodi.

Ukupna dužina navedenog dijela puta, tretirana ovim dijelom projekta, iznosi 2.100 m., širine puta od 4,00 m.

Ukupna vrijednost ovih radova je 82.554,00 KM, a finansirano je iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu.

Izvođač radova je firma “HOLEX” d.o.o. Živinice.

S obzirom na to da je završena prva faza radova, građani Živinice već mogu posjetiti ovu destinaciju i uživati u njoj kroz razne aktivnosti, koja će se, kako je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, kroz kratko vrijeme dodatno urediti, te samim time ćemo svi imati ljepše i ugodnije uslove življenja u našem Gradu.

Autoput za bicikle u Gradu Živinice odvojen od magistralnih i lokalnih puteva čime je na znatno veći nivo podignuta sigurnost svih učesnika u ovakvoj vrsti saobraćaja, a posebno za djecu, što je i najbitnije.
Razvoj turizma, kao jednog od bitnih faktora koji neposredno utiče na sam razvoj Grada Živinice, je intencija vodeće vlasti Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem.

“Kao što je i obećano u strategiji razvoja turizma i razvoja biciklizma kao dijela turizma, mi smo se zaista potrudili da evo ispunimo obećanje, i uradimo prvu fazu ovog dijela uređenja puta. Riječ je o jednoj velikoj stazi koja iz dijela Grada vodi do autoputa za bicikle. Ovaj put također će se moći koristiti, pored biciklizma i za šetnju kao i ostale razne aktivnosti naših građana u prirodi. Također pozivam i građane da izađu i posjete ovu destinaciju na koju u budućnosti želimo da uložimo jako puno vremena, uticaja, znanja i struke da od ove destinacije pretvorimo jednu prelijepu destinaciju. S obzirom da smo dio prirode otvorili u sami Grad, a to je ono što je jako važno, da građani bez ikakvog opterećenja mogu izaći iz gradske zone odmah u prirodu, i nastaviti se kretati prema autoputu za bicikle. Ovom priliko također želim najaviti da ćemo u bućnosti odrediti određene tačke gdje ćemo otvoriti i objekte koji će biti komercijalnog dijela, postaviti klupe, asfaltirati i uraditi rasvjetu. Pozivam sve mlade ljude koji imaju dobre i inovativne ideje kojima žele određenu pozitivnu promjenu u našoj okolini da daju svoje prijedloge i sugestije za sve aktivnosti koje radimo. Uradili smo i tu prvu fazu, koja je funkcionalna, stoga je trebamo iskorištavati, te se nadam da ćemo za nekih godinu i po imati jednu odličnu destinaciju, kako naši građani ne bi morali ići dalje iz našeg Grada u potrazi za prirodom. Mi imamo potencijal koji polako pretvaramo u resurse, a samo svi zajedno možemo napraviti bolje Živinice”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.