Radovi na uređenju gradskog parka “Konjuh” privode se kraju

U gradskom parku “Konjuh” finalni radovi druge faze uređenja se privode kraju. S obzirom na to, park koji

U gradskom parku “Konjuh” finalni radovi druge faze uređenja se privode kraju. S obzirom na to, park koji je nekada bio zapušten i neodržavan danas izgleda uređeno i spremno za svečano otvaranje, koje će biti upriličeno 19. juna, na Dan Grada Živinica.

Naime, potpunom građevinskom restauracijom ove javne površine urađene su parkovske staze, postavljen je parkovski mobilijar u kojem će najmlađi moći da uživaju, te je za ljubitelje košarke uređen mini teren za basket. Uređenje parka podrazumijeva i besplatan wifi za sve njegove posjetitelje, te će po prvi put građani Grada Živinice imati pristup besplatnom internetu na otvorenom.

Također, u cilju pravljenja što kvalitetnijeg prostora i uslova u ovom parku, kao i povećanja sigurnosti posjetilaca parka u večernjim satima, urađena je i dodatna rasvjeta.

Građevinska restauracija ovog parka odvijala se kroz dvije faze čija je vrijednost oko 100.000,00 KM, a projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Gradonačelnik je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je bez upotrebe budžetskih sredstava građanima Grada Živinica uspio pokloniti uređenje gradskog parka “Konjuh”.

Posebno je važno naglasiti da je gradski park “Konjuh” i prije svog zvaničnog otvaranja već postao omiljeno mjesto ljubitelja prirode i zelenila. Krajem mjeseca maja Ekovizionari JU Gimnazije Živinice su se zajedno sa ekolozima Prve osnovne škole Živinice simbolično okupili u gradskom parku “Konjuh” i na taj način obilježili Evropski dan parkova sa porukom da našem gradu žele što više uređenih zelenih površina.

“S obzirom da smo proglašeni gradom i da Živinice kao grad trebaju imati jedan zaista sofisticiran gradski park, mi smo se odlučili na uređenje ovog javnog prostora. Zadnjih godinu i po dana mi radimo na uređenju gradskog parka “Konjuh” gdje se ovih dana radi na uređenju posljednjih detalja u skladu sa najboljim standardima. Zaista smo tražili da ovaj park svojom ponudom zadovolji sve populacije stanovništva, od najmlađih do onih najstarijih. Željeli smo da u punom sjaju ostvari svoju svrhu kako bi ga građani posjećivali tokom cijele godine. Da bi smo to postigli za mlade smo uradili mini basket teren, a otkako je izgrađen vidimo da ga mladi izuzetno koriste što je i bio cilj. U Živinicama ja nekad postojao vanjski šah, te smo mi kroz uređenje ovog parka našim penzionerima željeli dati mogućnost da ponovo zaigraju šah na otovrenom. Također smo rasvjetu uradili tako da osvijetljenje ovog parka bude u korist sigurnosti naših građana koji požele u večernjim satima provesti vrijeme u parku, a besplatan internet na ovoj javnoj površini će doprinijeti većoj posjećenosti gradskom parku. Za naše najmlađe smo asfaltirali jednu dionicu kako bi se mogli bezbijedno rolati ili voziti bicikl. Ovih dana finaliziramo radove kako bi ovaj park bio spreman za zvanično otvaranje na Dan Grada Živinica. Dakle, na taj dan gradski park “Konjuh” predajemo našim građanima. Želim naglasiti da smo zaista trudom organa uprave, preko projektnog tima u kojem se nalazi oko desetak ljudi, uspjeli dobiti negdje oko 95% sredstava iz drugih fondova i sa drugih nivoa vlasti, a to znači da nismo trošili budžetksa sredstva Grada Živinice. Veoma je značajno da smo jedan ovako veliki projekat uspjeli realizirati u potpunosti onim načinom koji želimo da nametnemo u radu administracije. Cilj je da ne trošimo budžetska sredstva, a da realizujemo dobre projekte za naše građane. Dakle, realizacijom ovog projekta građani Živinica će dobiti jedan pravi gradski park kakav i zaslužuju”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.