Prijem za najbolje učenike Osnovne muzičke škole Živinice

Načelnik Samir Kamenjaković je u svom kabinetu upriličio prijem za najbolje učenike Osnovne muzičke škole Živinice, kao i

Načelnik Samir Kamenjaković je u svom kabinetu upriličio prijem za najbolje učenike Osnovne muzičke škole Živinice, kao i njihove profesore.

U proteklom periodu učenici su uzeli učešće na mnogim takmičenjima regionalnog, internacionalnog i međunarodnog karaktera ostvarivši izvanredne rezultate.

Naime, uzimajući u obzir postignute rezultate i zapaženi uspjeh koji ostvaruju učenici Načelnik je inicirao prijem za ove mlade umjetnike i njihove nastavnike.

Na sastanku su nastavnici i učenici predstavili svoj rad, te su razgovarali o načinu i uslovima u radu, izazovima sa kojima se svakodnevno susreću, kao i o nedostatku određenih muzičkih instrumenata u ovoj školi. S tim u vezi, dogovorena je saradnja oko nabavke nekih novih muzičkih instrumenata našem gradu.

Mladi umjetnici, koji su sjedili za stolom sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem, samo su nastavili stopama prošlih generacija Osnovne muzičke škole koji su ovu školu stavili na visoko rangirano mjesto u muzičkoj umjetnosti. Historija ove ustanove datira od 1968. godine.

Učenici OMŠ Živinice koji stiču osnovno muzičko obrazovanje u okviru klase klavira nastavu pohađaju kod nastavnice Monike Tadić, a u klasi harmonike raspoređeni su kod nastavnika Muminović Sabine i Muminović Harisa.

U klasi klavira, kod nastavnice Monike Tadić, najbolji učenici su:
1.Lamija Šabanović; I razred OMŠ Živinice
2.Adin Begić; III razred OMŠ Živinice
3.Matea Divjak; IV razred OMŠ Živinice
4.Sara Karić; IV razred OMŠ Živinice

U klasi harmonike, kod nastavnika Harisa Muminovića, najbolji učenici su:
1.Ensar Đulović
2.Eman Duraković
3.Ajdin Okić
4.Azur Halilović

U klasi harmonike, kod nastavnice Sabine Muminović, najbolji učenici su:
1.Ajdin Muminović
2.Tarik Brčaninović
3.Amar Demiri
4.David Kojić

Načelnik je izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, o kojima su lično mladi umjetnici imali priliku govoriti na ovom sastanku, te je u cilju razvoja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti na našem području obećao bolju saradnju i pomoć lokalne zajednice sa učenicima i nastavnicima Osnovne muzičke škole Živinice.

“Ovo nam je prvi put da smo u posjeti našoj Općini kod načelnika, do sada nije bila takva praksa. U svoje ime, ime roditelja i učenika, te menadžmenta naše škole želim se zahvaliti načelniku Samiru Kamenjakoviću na pozivu. Povod našoj posjeti su zapaženi rezultati, ne samo u ovoj školskoj godini, već i u prethodnim školskim godinama. Naši učenici sa Odsjeka harmonika su učešćem na Međunarodnom festivalu muzike “Akordeonfestu” u Gracu otvorili sezonu već u mjesecu novembru, gdje su i među jakom konkurencijom osvojili dva prva mjesta. U drugom polugodištu krenuli smo sa još jednim Međunarodnim festivalom muzike “Primavera” gdje je učestvovalo osam naših učenika i osvojili smo laureat, dakle pobjednik u svojoj kategoriji, te 4 prve i dvije druge nagrade. Također smo posjetili još mnoga aktuelna takmičenja na kojima su naši učenici uvijek zauzimali visokorangirane pozicije. S obzirom da naša škola nema baš najbolje instrumente mi se trudimo da izvučemo maksimum i iz instrumenta, ali i iz učenika. Mislim da smo na pravom putu, a da je tako pokazuju nam rezultati koje naši učenici ostvaruju”, rekao je profesor Haris Muminović.

“Naši učenici su u proteklom periodu zaista postigli zavidne i zapažene rezultate. S obzirom da instrumenti na kojima vježbaju kod kuće, a i oni koje koristimo u školi nisu na nekom višem nivou ponosna sam na njihove ostvarene rezultate. U školi imamo pianino koji nam za sad dobro služi, ali i s tim instrumentom smo ograničeni u odnosu na sviranje za pravim klavirom. Prijem kod načelnika Samira Kamenjakovića nam mnogo znači, sretni smo što smo došli u posjetu. Zahvaljujem se Načelniku što nas je primio u posjetu i omogućio nam zajedničku saradnju u budućnosti”, rekla je profesorica klavira Monika Tadić.