Potpisan Ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata za povratnike u Općini Živinice

Jučer je, u prostorijama Općine Živinice, načelnik Samir Kamenjaković potpisao Ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekta sa

Jučer je, u prostorijama Općine Živinice, načelnik Samir Kamenjaković potpisao Ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekta sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i korisnicima, vlasnicima kojima će se graditi kuće u cilju povratka na njihova imanja.

Novopotpisanim tripartitnim ugovorom definira se saradnja između sve tri strane. Dakle, ugovor reguliše obavezu svih strana u vezi sa izgradnjom i sanacijom stambenog objekta i povratka u isti.

U cilju stambenog zbrinjavanja raseljenih lica sa područja Općine Živinice, Općinski načelnik je u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica implementirao Projekat izgradnje kuća. Povratak građana na njihova ognjišta je ono što se ovim projektom želi postići.

U proceduri za izgradnju je 7 kuća, po principu “ključ u ruke”. Vrijednost projekta je 238.106,37 KM kojeg finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Korisnici, vlasnici imanja na kojima je planirana izgradnja i rekonstrukcija stambenih objekata su:

Milošević Janko
Todorović Rada
Milošević Neđo
Nikolić Mara
Vasić Marica
Todorović Simona
Korajac Mumin

Prema riječima Načelnika na području Općine Živinice realizuje se jedan od projekata koji je od suštinske važnosti kada su u pitanju ljudska prava. Ustavom BiH je predviđeno da sve osobe na teritoriji BiH imaju pravo na imovinu, stoga Općina Živinice ovakvim projektima svojim građanima osigurava pravo na mirno uživanje u imovini.

Korisnici, a uskoro i povratnici na područje Općine Živinice, su se zahvalili Načelniku na podršci, kao i na pruženoj prilici kojom im se omogučava povratak na njihovo ognjište. Istakli su da se za njih ništa bolje nije moglo uraditi. Željeli su svoju starost proživjeti na mjestu gdje su rođeni i odrasli, a to im je sada i omogućeno.

“Mi, u državi BiH, moramo napraviti sinergiju između svih institucija koje trebaju ispoštovati Ustav. U ovom slučaju mi smo danas ispoštovali Aneks 7 Ustava BiH ili Dejtonskog sporazuma. Ovim pokazujemo da je Općina Živinice izrasla u jednu Općinu koja je, slobodno mogu kazati, u rangu evropskih općina. Prvi put imamo, poslije nekoliko decenija od odlaska građana Općine Živinice sa ovog područja, izvjestan i jasan povratak u naša naselja. Zahvaljujući predanom radu Federalnog ministarstva za raseljena lica, administracije Općine Živinice i naravno korisnika koji su zaista željeli da se vrate na svoje ognjišta, ovaj projekat smo jako brzo realizirali. Ovaj princip, način, treba da bude podstrekt svim projektima u BiH kada je povratak u pitanju. Druga stavka koja je jako bitna jeste održivost projekta kako na području Federacije, tako na području RS. Sve institucije, od lokalnih zajednica do parlamenata, vlada i Predsjedništva, trebaju raditi na tome da Aneks 7 bude u potpunosti ispoštovan. Da se na tome ažurnije radilo prije petnaest godina smatram da bi BiH krenula jednim drugim putem, putem koji bi BiH odveo do članstva u EU. Mi smo se obavezali da svim građanima damo i osiguramo prava koja zaslužuju, te na taj način ispoštujemo Ustav. Posebno bih istakao da Općina Živinice poštuje ono što je najvažnije, što je na vrhu piramide Evropske unije, a to je Povelja o ljudskim pravima. Da je tako , danas smo potpisivanjem ovog ugovora i pokazali. Svim korisnicima, kojima će se kroz ovaj projekat obnoviti njihova ognjišta, te time im otvoriti mogučnost povratka u Općinu Živinice, želim čestitati. Nadam se da će izgradnja njihovih kuća biti brzo završena, i da će se vratiti u Živinice jer su oni naši građani”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.