Potpisan Sporazum za realizaciju Projekta ekonomskog osnaživanja kroz plasteničku proizvodnju

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je sa direktoricom MUSLIM AID Sarajevo Edinom Šehić-Saliji potpisao Sporazum o saradnji za realizaciju

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je sa direktoricom MUSLIM AID Sarajevo Edinom Šehić-Saliji potpisao Sporazum o saradnji za realizaciju Projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća u plastenicima” na području Općine Živinice.

Na području Općine Živinice će se u narednom periodu realizovatio projekat kroz koji će se za 20 socijalno ugroženih porodica obezbijediti 20 plastenika sa sistemom navodnjavanja i sadnim, sjemenskim materijalom i pratećom opremom. Dakle, izbor porodica, koje će biti obuhvaćene ovim projektom, će se zasnivati na potrebama, kao i sposobnosti da se uspješno implementira proizvodnja i pokaže spremnost i predanost.

Primarni cilj ovog projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u Općini Živinice pomaganjem siromašnih seoskih porodica u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

Vrijednost projekta je 2.485 KM po jednom Startup paketu za dvadeset porodica, od čega Općina Živinice finansira 40%, MUSLIM AID 40% i odabrana porodica 20% novčanih sredstava potrebnih za nabavku plastenika.

Strategiju razvoja poljoprivrede na području Općine Živinice predstavlja dokument kojim se pokušavaju definisati i napraviti konkretne smjernice za razvoj poljoprivredne prizvodnje u Općini Živinice. Realizacijom navedenog projekta kroz koji će se za 20 socijalno ugroženih porodica obezbijediti 20 plastenika predstavlja jedan od napora da se poveća poljoprivredna proizvodnja, a i istovremeno da se ekonomski osnaže socijalno i materijalno ugrožene porodice.

“Zaista mi je drago da smo sa MUSLIM AID-om uspjeli dogovoriti ovakav jedan mini projekat kroz koji će za naših 20 porodica biti dodjeljeni plastenici. Posebno me raduje to što ovaj projekat obuhvata ljude u teškom socijalnom stanju. Dakle, radi se o sufinansiranju Općine Živinice i MUSLIM AID-a. U Javnom pozivu, koj ćemo objaviti ovih dana, bit će opisane karakteristike koje se moraju ispunjavati da bi se mogao potpisati tripartitni ugovor između Općine Živinice, MUSLIM AID-a i svakim budućim izabranim korisnikom. Mi ćemo kada je u pitanju razvoj poljoprivrede raditi na tom planu i u tekućoj godini. Tu je realizacija mnogih stvari koje smo predvidjeli. Želim najaviti projekat koji će biti vrlo bitan kada je u pitanju stočni fond, a to je dodjela muznih grla. Sve projekte realizujemo u cilju poboljšanja asortimana i razvoja poljoprivredne proizvodnje, kao i stočarstva na području Općine Živinice”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

U narednom periodu Javni poziv za učešće u Projektu “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća u plastenicima” na području Općine Živinice bit će objavljen na zvaničnoj web stranici Općine Živinice.