Potpisan Pravilnik o dodjeli subvencija za ugradnju liftova

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković potpisao je Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku dodjele subvencija za ugradnju liftova

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković potpisao je Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku dodjele subvencija za ugradnju liftova u više etažnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima na području Grada Živinice.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriteriji i postupak odobravanja finansijskih sredstava za ugradnju liftova u više etažnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima na području Grada Živinice, te način praćenja namjenskog utroška finansijskih sredstava.

Finansijska sredstva za subvencioniranje ugradnje liftova osigurana su u Budžetu Grada Živinice.

Navedena sredstva se odobravaju kao subvencija za ugradnju liftova u više etažnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima na području Grada Živinice u iznosu do 80% predračunske vrijednosti radova i uz ispunjavanje tehničkih uvjeta, odnosno uz posjedovanje odobrenja za građenje (građevinska dozvola) za radove ugradnje/dogradnje lifta, a subvencija građana da bude 20% od ukupne cijene izgradnje lifta u stambenom objektu.

Pravo na prijavljivanje imaju fizička lica vlasnici/suvlasnici ili predstavnici suvlasnika stambenih zgrada ili ulaza na području Grada Živinice, uz pripremljeno odobrenje za građenje za radove ugradnje/dogradnje lifta.

Sredstva za subvencioniranje dodjeljuju putem javnog poziva za dostavljanje prijava za subvencioniranje ugradnje liftova, kojeg raspisuje Grad Živinice putem Službe za urbanističko planiranje, komunalne, geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Dakle, nakon potpisanog Pravilnika u narednih nekoliko dana će biti raspisan i Javni poziv za prijave zainteresiranih građana. Javni poziv će biti objavljen na web stranici Grada Živinice, a javnost će biti obaviještena i preko TV Živinice, i službenih FB stranica Grada i Gradonačelnika. Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objave na web stranici Grada Živinice (www.gradzivinice.ba).

Navedeni Pravilnik objavljen je na linku ispod.

PRAVILNIK 

“Smatram da je ovo jedan jako važan projekat za Grad Živinice. Imamo jako puno stambenih objekata koji nemaju liftove a imamo i jako puno populacije kojima je to zaista veliki teret. Imamo osobe koje zbog toga što nemaju lift imaju ograničeno kretanje jer ne mogu izaći iz zgrade. Osim toga imamo i tehnički dio prilikom unosa određenog materijala koji je potreban stanarima. S tim u vezi, s obzirom na to da Gradski budžet raste i stabilizira se, odlučili smo smo da pomognemo našim sugrađanima. Na sastancima sa Mjesnom zajednicom Centar smo raspravljali o uslovima samog pravilnika. Odlučili smo da iz Gradskog bužeta subvencioniramo 80%, a subvencija građana da bude samo 20% od ukupne cijene izgradnje lifta u stambenom objektu. Nakon potpisanog pravilnika odmah će biti raspisan i Javni poziv za prijave zainteresiranih građana koji će trajati 30 dana. Biće objavljen na web stranici Grda Živinice, a obavijestit ćemo javnost i preko TV Živinice, i službenih FB stranica Grada i Gradonačelnika. Ove gdoine ćemo vidjeti na koji način i koja je zainteresovanost naših građana za ovaj projekat, na osnovu čega ćemo sljedeće godine povećati iznost sredstava, te nastaviti sa realizacijom istog kako bi u narednih par godina riješili ovaj problem u svim zgradama u našem Gradu. Želimo korištenjem Budžeta koji pripada građanima Grada Živinice, na najbolji način vratiti ta sredstva našim građanima kroz razne projekte koji će olakšati život naših sugrađana na što kvalitetniji način”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.