Potpisan Memorandum o saradnji sa i-platformom iz Švicarske

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je Memorandum o saradnji između Grada Živinice i organizacije bosanskohercegovačke dijaspore za razvoj Bosne

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je Memorandum o saradnji između Grada Živinice i organizacije bosanskohercegovačke dijaspore za razvoj Bosne i Hercegovine u Švicarskoj pod nazivom ”i-dijaspora/i-platforma”.

I-platforma ima za cilj podržati i podsticati razvoj Bosne i Hercegovine kroz uvezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj, prikupljanje i razmjenu informacija, povezivanje aktera iz obje zemlje, stvaranje sinergija, podsticaj i promoviranje inicijativa koje daju ili mogu dati doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Pri tome i-platforma bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj čini sve kako bi se izgradila što bolja saradnja između ljudi, profesija i zajedničkih interesa na relaciji Švicarska i Bosna i Hercegovina.

Grad Živinice je prije četiri godine započeo proces umrežavanja i uspostavljanja komunikacije i saradnje sa svojim građanima koji rade i žive u dijaspori. Potpisani Meomorandum o saradnji sa plaftormom koja okuplja bosanskohercegovačku dijasporu iz Švicarske je još jedan način kako bi se na najbolji mogući način uz zajedničku saradnju sa dijasporom realizovali zajednički projekti i aktivnosti s ciljem jačanja povezivanja dijaspore iz Živinica i lokalne zajednice, čime bi se unaprijedile sve društvene i ekonomske okolnosti u lokalnoj zajednici svim građanima Grada Živinice, gdje god oni živjeli i radili.

Pored potpisivanja Memoranduma, dogovoreni su konkretni koraci kada je u pitanju program manifestacije Dani dijaspore u tekućoj godini koja se već tradicionalno održava već petu godinu zaredom. Na sastanku je bio online prisutan i predsjednik Udruženja Most Haris Halilović koji je dao svoje prijedloge u vezi same ovogodišnje Manifestacije Dani dijaspore.

Na ovogodišnjim Danima dijaspore bit će realizovan i prvi Živinice Diaspora Online Meet up uz pomoć i-platforme i udruženja Most. Događaj će se održati putem video linka, u saradnji Grada Živinice, i-platforme i Udruženja Most, a cilj saradnje jeste realizacija zajedničkih projekta.

Time će se, prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, naša dijaspora međusobno povezati na jedan konkretniji i kvalitetniji način.

”Mi želimo Grad Živinice postaviti na mjesto ravno gradovima Evrope i iz tog razloga želimo naći modalitete kako da Grad Živinice promovišemo na najbolji mogući način i postavimo ga nivo Evropskih gradova. Već petu godinu zaredom oragnizujemo Dane dijaspore, a s obzirom da trenutno imamo određene epidemiološke mjere na snazi i radi sigurnosti svih naših građana ovogodišnju Manifestaciju ćemo održati na jedan drugačiji način. Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine i-dijaspora, sa kojom smo potpisali Memorandum o saradnji, je i-platforma iz Švicarske. Na ovakav način dobijamo podršku i Vlade Švicarske, te nam se otvara mogućnost za realizaciju određenih projekata, zajedno sa našim Udruženjem Most. Cilj nam je da određene projekte koje radimo u Gradu Živinice unaprijedimo posebno projekte koje smo zacrtali da realizujemo, a u pitanju su visoko sofisticirani projekti koji bi trebali biti potpomognuti od strane Evropskih zemalja, a u tome nam svakako može pomoći i naša dijaspora. Smatram da preko dijaspore imamo najbolje ambasadore koji nam mogu pomoći da realizujemo određene projekte.”, istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković

“Mi smo danas sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji da zajedno učestvujemo u petoj po redu manifestaciji Dani dijaspore Grada Živinice. Ovaj sastanak upravo je došao na inicijativu Gradske uprave Živinice koji su se nama javili prije mjesec dana i predložili saradnju. Mi smo odlučili da vidimo na koji način možemo da podržimo ovogodišnju manifestaciju zbog pandemije. Iz tog razloga odlučili smo da organizujemo on-line sastanak predstavnika dijaspore, a
naš zadatak će u ovom slučaju biti da organizujemo našu dijasporu u Švicarskoj. Također, danas smo došli do zaključka da uključimo i dijasporu u Njemačkoj i Austriji. Tako da ćemo krajem ove godine sigurno održati prvi Online Meet Up živiničke dijaspore koji treba da rezultira i zajedničkim projektom naše organizacije, Udruženja Most i Grada Živinice .” naglasio je Aldin Vrškić predstavnik i-dijaspora/i-platform.