Okrugli sto na temu “Mogućnosti i perspektive ulaganja u BiH”

U okviru manifestacije Dani dijaspore, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Živnice je održan Okrugli sto na temu

U okviru manifestacije Dani dijaspore, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Živnice je održan Okrugli sto na temu “Mogućnosti i perspektive ulaganja u BiH”.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je organizovao navedeni Okrugli sto kojem su prisustvovali Sanjin Arifagić iz USAID Diaspora Invest, profesor Bahrija Umihanić vlasnik Algoritma d.o.o., Amir Zahirović predstavnik dijaspore, Selmir Šljivić ispred Udruženja poslodavaca Općine Živinice, kao i Hasib Džidić predstavnik Bosna International Foruma.

Okruglom stolu prisustvovao je i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Mitar Kovačević, koji je u svom obraćanju prisutnima istako značaj saradnje sa dijasporom, te značaj same manifestacije Dani dijaspore, gdje je rekao da je Općina Živinice pozitivan primjer komunikacije i saradnje sa našim građanima koji žive van granica BiH.

U uvodnoj riječi Općinski načelnik je prisutnima prezentirao i izložio sve ono što je administracija Općine Živinice poduzela i uradila kako bi naša lokalna zajednica bila što povoljnije mjesto kako za domaća, tako i inostrana ulaganja.

Uzimajući u obzir da je u proteklom periodu Općina Živinice uradila reformu uprave i da je nova sistematizacija i organizacija dovela do otvaranja Centra za biznis, prve Kancelarije za manjine i dijasporu te mnoge druge primjere koji su doveli do efikasnije i funkcionalnije administracije, Općina Živinice ima predispoziciju za razvoj gdje se isplati ulagati i raditi.

Agencija za državnu službu je prepoznala i na godišnjoj konferenciji za 2018. Godinu proglasila reformu uprave u Općini Živinice kao najbolji primjer prakse za funkcionisanje lokalne uprave. Cilj je da Općina Živinice ima kvalitetnije usluge svoje administracije i da bude efikasnija i funkcionalnija.

Prisutni govornici koji su uzeli učešće u Okruglom stolu su se fokusirali na razvoj privrede u Općini Živinice, te na koji način se najbolje može iskoristiti mentorstvo i ulaganja iz dijaspore. Također, govorilo se i o tome na koji način zadržati mlade ljude u Bosni i Hercegovini, te time dati smisao njihovom ostanku u domovini.

Program podrške je i jedan vid socijalne inkluzije, gdje se mladim ljudima pruža prilika u samozapošljavanju i mogućnost da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici i pridonesu njenom ekonomskom razvoju.

Na inicijativu Općinskog načelnika Samira Kamenjakovića u Općini Živinice se već drugu godinu realizuje Program razvoja poduzetništva i podrška osnivanja preduzeća (Start-up). Navedeni Projekat koji je daje mogućnost da se mladi razvijaju, napreduju i zarađuju više nego što bi zarađivali negdje drugdje, u fabrici ili javnom preduzeću gdje bi se zaposlili, i koji daje mogućnost da se zaposle i drugi mladi ljudi, planiran je i u 2019. godini.

Okruglom stolu su prisustvovali i mnogobrojni građani Općine Živinice i gosti iz dijaspore, koji su mogli u diskusiji sa govornicima da saznaju sve ono što ih je zanimalo iz te oblasti.

Za kraj su svi, koji su svojim učešćem doprinjeli važnosti održavanja navedenog Okruglog stola, da li kao publika, ili kao govornici, mogli da uživaju u tradicionalnoj hrani koju su pripremile živničanke, članice Udruženja porodica Porodični ruralni edukativni centar (PREC) iz Živinica.

“U četvrtom danu održavanja Dana dijaspore stavili smo fokus na privredni razvoj Općine Živinice, kao i mogućnost ulaganja kako u našu lokalnu zajednicu, tako i u državu Bosnu i Hercegovinu. Želimo uspostaviti vezu sa dijasporom kada je u pitanju tehničku dio, jer mi smo emotivno već povezani. Uz mentorstvo ljudi, koji su u dijaspori uspjeli u određenim biznisima, želimo da dogradimo i razvijemo našu privredu. Oni nam trebaju kako bi nam pokazali najkraći put da u par godina koje su ispred nas uspijemo sustići sve ono što smo propustili unazad 30 godina. Jedino uz njihovu pomoć, privreda naše lokalne zajednice i privreda države Bosne i Hercegovine može napredovati. Imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji su pokrenuli svoje biznise u dijaspori i koji su spremni ulagati u našu lokalnu zajednicu ukoliko imaju ponuđene adekvatne uslove za ulaganja. Ukoliko napravimo presjek razvoja privrede Općine Živinice u zadnje tri godine uz održavanje Dana dijaspore i kontakte koje smo uspostavili s ljudima iz dijaspore, vidjet ćemo da smo zaista napravili jedan privredni iskorak. U privredu Općine Živinice je u 2018. godinu uloženo negdje oko 40.000.000,00 KM, čime smo osigurali oko 700 radnih mjesta. Nakon određenih kontakta sa dijasporom otvoreno je i nekoliko firmi u Živinicam. Dakle, direktnim kontaktom sa našim ljudima koji su željeli da se vrate i ulažu u Bosnu i Hercegovinu uspjeli smo osigurati radna mjesta za naše građane”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

“Bitno je osloboditi i osnažiti ljude kako bi oslobodili poduzetnički duh. Oni su ti koji će dati smisao ostanku u Bosni i Hercegovini. Uvijek je važno biti izvrstan, bilo da ste radnik ili poslodavac. Budite izvrsni u svojim poslovima i uvijek vodite računa o tome da je lokalno bolje od regionalnog, da je regionalno bolje od entitenskog i tako dalje. Dakle, vaša najbolja pomoć jeste kupovina domaćih proizvoda. Svi zajedno pomoći Načelniku i Javnoj upravi da budu bolji servis svima nama”, rekao je prof. Bahrija Umihanić.