U okviru manifestacije Dani dijaspore odigrana predstava “Američki san”

Na Velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, u okviru manifestacije “Dani dijaspore”, odigrana je predstava “Američki san”,

Na Velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, u okviru manifestacije “Dani dijaspore”, odigrana je predstava “Američki san”, u izvedbi glumca Elmira Krivalića.

Monodrama “Američki san” je predstava koja je nastala u produkciji Gradskog pozorišta Živinice, čiju režiju potpisuje Dražen Pavlović, dok je scenografiju radio Suad Avdagić.

Radnja predstave je refleksija stanja društva u kojem se nalazimo. Društvo u kojem vlada motiv i želja za boljim životom kojeg vide na zapadu.

Termin “Američki san” podrazumijeva da su svi ljudi stvoreni jednaki sa pravom na život, slobodu i potragu za srećom. Vodeći se tim motivom glavni lik ove monodrame je čovjek koji tokom rata odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim životom.

“Američki san je tragikomična ispovijest čovjeka koji je tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su ostavile po njega tragične posljedice”, istakao je Elmir Krivalić.

“Ova predstava direktno i bez cenzure govori o problemima današnjice – politike, zdravstva, mita i korupcije, odnosa muškarca i žene, nasilja u porodici, odnosno sukobu tradicionalnog i savremenog. Koristeći crni humor želimo prikazati način na koji se taj čovjek snalazio u novom okruženju”, dodao je Krivalić.

Priča koja je ispričana kroz monodramu “Američki san” predstavlja aktuelnu temu u našem društvu. Naime, zbog nedostatka vjere u budućnost mnogi građani Bosne i Hercegovine ne vide svoju budućnost u ovoj zemlji, te većina razmišlja o odlasku iz domovine. Iluziju savršenog života negdeje daleko od domovine razbija ova predstava.

Općina Živinice je tokom obilježavanja manifestacije Dani dijaspore, te zahvaljujući ovakvim kulturnim projektima koje realizuju živiničani bila centar kulturnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.