Održan zbor građana za Đurđevik, Stari Đurđevik i Podgajeve

Gradonačelnik Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, zajedno sa rukovodstvom Gradskog vijeća Živinice, nastavili su sa

Gradonačelnik Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, zajedno sa rukovodstvom Gradskog vijeća Živinice, nastavili su sa posjetama svim mjesnim zajednicama na području Grada Živinice u kojima se održavaju organizovani zborovi građana.
Četvrti zbor građana za mjesne zajednice Đurđevik, Stari Đurđevik i Podgajevi održan je u srijedu Osnovnoj školi Đurđevik.

Na zboru je razgovarano o infrastrukturnim projektima, problemima vodosnabdijevanja, lokalnim putevima, uređivanju riječnog korita Gostelje i kanalizaciji.

Zboru je prisustvovao veliki broj građana koji su aktivno učestvovali u komunikaciji i diskursu sa gradonačelnikom Kamenjakovićem i ostalim prisutnim gostima, gdje se došlo do zajedničkih dogovora i zaključaka.

Kao najveći problem ovih mjesnih zajednica istaknut je problem vodosnabdijevanja pitkom vodom. Građani su u dogovoru sa gradonačelnikom i ostalim gostima došli do zaključka da je primarno rješavanje ovog problema. S tim u vezi, po dogovoru sa pristnim građanima, u narednom periodu krenuće se sa analizom i izradom projekta vodovoda za izgradnju sekundarne vodovodne mreže, a u cilju rješavanja ovog zaista velikog problema.

Kad su u pitanju drugi problemi u ovim mjesnim zajednicama, dogovoreno je da se pristupi rješavanju vodotoka rijeke Gostelje, da ne bi dolazilo do ponovnih plavljenja i poplava, a za to postoje i određena sredstva koja će biti upotrebljenja u narednom periodu.

Razgovarano je o problemu prevoza đaka iz mjesta Kuljan, gdje je gradonačelnik Kamenjaković istakao da se već pristupilo rješavanju istog i da se našlo rješenje.

”Zadovoljstvo mi je da smo na ovako impozantnom zboru građana razgovarali o određenim problemima u ovim Mjesnim zajednicama i rješavanju tih problema. Ovdje je zaista najveći problem vodosnabdijevanje. Iznijeli smo sve ono što bi bilo krajnje rješenje u ovom dijelu, a i kako su se građani sami složili, moramo projekat koji već postoji podijeliti na četiri dijela. Gradska uprava Grada Živinica uzet će projekat sa stručnjacima koji su radili na njemu i napraviti ono što je najvažnije i najbolje da bi ovaj vodovod prodisao. To je projekat sekundarne mreže za koji su se svi složili da se urade satovi, te da se taj projekat pripremi u ovih par mjeseci i pošalje u Ministarstvo privrede TK-a kako bi sredstva iz vodnih naknada bila nadoknađenja. Također, želimo pokušati tokom ove godine ili početkom sledeće riješiti krucijalni problem koji je po izjavi rukovodstva vodova blizu hiljadu nelegalnih priključaka i nenaplativost 20 %, što je nemoguće ni urediti ni uraditi. Mi smo pri stavu da se napravi i pravni subjekt, tačnije titular vodovoda koji bi trebao odgovoriti na ova pitanja. Na niz drugih pitanja koja su postavljana na zboru imali smo odgovor, a uzeli smo i određene zadatke koji podrazumijevaju i sastanak sa direktorom Rudnika mrkog uglja Đurđevik. Imali smo i određena pitanja kada je riječ o čišćenju korita rijeke Gostelje i Oskove, tačnije kompletnog sliva koji se nalazi u Gradu Živinicama, te smo kroz određene projekte dogovorili, krenuti i napravili prvi korak u rješavanju vodosnabdijevanja Đurđevika”, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

”Od svih pitanja građana sa područja Grada Živinice, sa Mjesnih zajednica Đurđevik, Đurđevik Dom i Podgajevi istaknut je problem vodosnabdijevanja. Ovaj problem evidentiran je prvenstveno kao problem nerazvijene sekundarne mreže, zatim nenaplativosti od potrošača koji troše vodu, a potom i nekontrolisano trošenje pitke vode na zalijevanje. Mislim da vodozahvat nije jedan od osnovnih problema, iz razloga što regulisanjem sekundarne mreže, naplate, te regulisanjem vodomjera svakako bi se ovaj problem trebao riješiti. Također, jedan od istaknutih problema jeste i plavljenje rijeke Gostelje, gdje će naravno Vlada Tuzlanskog kantona pripomoći u skladu sa Zakonom. Ove godine iz sredstava Federalne direkcije, počet ćemo i sa rješavanjem Magistralnog puta koji prolazi kroz Đurđevik, jer je Federalna Vlada već izdvojila određena sredstva za rješavanje ovog problema”, izjavio je premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović

”U nizu zborova koje pravimo u Gradu Živinice, u Mjesnim zajednicama Đurđevik, Stari Đurđevik i Podgajevi, najveći problem večeras jeste vodosnabdijevanje. Zauzeli smo jedinstven stav da se ide u realizaciju ovog problema, kako bi se građanima omogućio nesmetan dotok vode i objezbjeđenje dovoljnih količina vode. Ono što je još tištilo građane jeste i prevoz školske djece prije svega u Kuljanu, što nam je dalo novu obavezu da u narednom periodu učinimo sve kako bi riješili ove probleme, kako na zadovoljstvo prije svega ovih građana, tako i na zadovoljstvo svih nas”, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Najil Jusić.