Održan sastanak sa ministrom Edinom Buševcem

Gradonačelnik Samir Kamenjaković sa saradnicima jučer je u svom kabinetu održao sastanak sa ministarom trgovine, turizma i saobraćaja

Gradonačelnik Samir Kamenjaković sa saradnicima jučer je u svom kabinetu održao sastanak sa ministarom trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edinom Buševcem.

Tema navedenog sastanka bila je izgradnja magistralnog puta Šićki brod-Đurđevik, druga poddionica.

Vrijednost puta “dionica II” koja se tiče teritorije Grada Živinice, odobreno je 40 miliona KM, a ukupna vrijednost na svim poddionicama puta je oko 150 miliona KM.

Također, dogovoreno je da Grad Živinice u ovoj fazi izvrši identifikaciju parcela kroz koje će trasa prolaziti, odnosno da u prostornom planu odredi sve katastarske čestice kroz koje prolazi ova zaobilaznica, a do januara bi trebali imati kompletan izvještaj, kako bi se mogla pokrenuti ekspropijacija i proglašavanje javnog interesa od strane Vlade Federacije koja se treba očekivati početkom sljedeće godine.

Ukoliko se uspiju završiti sve pripremne radnje i revizija projekta, sa radovima bi se moglo krenuti početkom ljeta, odnosno krenut će se u prvu izgradnju druge faze projekta zaobilaznice, što je posebno važno za Grad Živinice.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković također je sa ministrom Buševcem pokrenuo niz pitanja koja su bitna za saobraćajnu komunikaciju Grada Živinice, a za koje očekuje podršku u realizaciji.

Kako je kazao ministar Buševac, ovaj sastanak je nastavak dogovorenog djelovanja, te da žele da ubrzaju projekat nove ceste između Tuzle i Sarajeva, a već je poznatoda jedan dio prolazi pored Živinica, što će i biti nova brza cesta.

“Ovo je nastavak dogovorenog djelovanja, a danas smo došli kod Gradonačelnika Živinica da dogovorimo oko administrativnih barijera koje su moguće ovdje. Mi želimo da ubrzamo projekat nove ceste između Tuzle i Sarajeva, a poznato je da jedan dio prolazi pored Živinica, to će biti nova cesta. Kada su u pitanju i drugi projekti na području Grada Živinice, bili su zastali zbog proceduralnih problema, koje smo mi sve otklonili, novac je operativan za kružni tok, a čekat ćemo najvjerovatnije proljeće da se i taj dio završi. Također, u proceduri je i pravljenja plana za 2020. godinu, kao i izbor novog direktora, pa ćemo sačekati da se to završi, a ono što mi želimo da uradimo jeste da se završe asfaltranja između Tuzle i Čelića, kao i da se završi treća traka na Dubravama”, kazao je ministar saobraćaja, trgovine i turizma Edin Buševac.

“Danas smo razgovarali, po meni o historijskom projektu za Grad Živinice, odnosno o zaobilaznici oko Grada Živinice, koja je postala izvijesna, da ćemo je završiti u narednih par godina. Obzirom da je ona dužine 17 kilometara od Tuzle do Đurđevika i prolazi kroz Grad Živinice, obuhvata negdje oko 80% teritorije Grada Živinice. Imamo tri faze, druga faza je izgradnja mosta i vijadukta koji će biti povezani direktno preko Grada Živinice, ulazit će negdje kod Ljubača a izlaziti u Đurđeviku, tako da smo danas tu fazu uspjeli operativno da uredimo, onako kako bi trebalo prema projektu koji je predviđen. Obzirom da se radi jedna manja izmjena projekta, izmjena projekta koji se tiče tehničko finansijskih stvari , dok ne bude završena izmjena mi ćemo u prostornom planu odrediti sve katastarske čestice kroz koje prolazi ova zaobilaznica, te ćemo 10. januara imati kompletan izvještaj da bi se mogla pokrenuti ekspropijacija i proglašavanje javnog interesa od strane Vlade Federacije koja se treba očekivati početkom sljedeće godine. Ukoliko uspijemo završiti sve pripremne radnje, i reviziju projekta mi bi mogli početkom ljeta krenuti u prvu izgradnju druge faze projekta zaobilaznice Grada Živinice, što je posebno važno za naš Grad. Iskreno se nadam da ćemo mi do maja uspjeti završiti sve preduslove za početak radova. Ono što je posebno važno jeste da je ovaj projekat zaista izvjestan. Danas smo također razgovarali i o kružnom toku kod Prve osnovne škole, koji je zaista ušao u neku od procedura u Direkciji cesta koja se godinu dana provlači kroz izmjene i tokove, dok smo mi riješili sve što je bilo potrebno, ali nismo imali realizaciju od Direkcije cesta. Na kraju smo napravili jedan sporazum, gdje Grad Živinice dodatno sufinansira 50.000,00 KM kružni tok, te je raspisan javni poziv da se ovaj kružni tok riješi. Ono što želim kazati jeste da je najvažnija stvar danas jeste historijski projekat, odnosno zaobilaznica koja prolazi Grad Živinice”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.