Održan sastanak sa Kriznim štabom mjesne zajednice Suha

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sa saradnicima, jučer je posjetio Mjesnu zajednicu Suha, gdje je sa članovima Kriznog

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sa saradnicima, jučer je posjetio Mjesnu zajednicu Suha, gdje je sa članovima Kriznog štaba ove Mjesne zajednice razgovarao o novonastaloj epidemiološkoj situaciji u ovoj MZ. 

Riječ je o novom klasteru zaraze korona virusom u Mjesnoj zajednici Suha, gdje je prema posljednjim podacima 29 osoba pozitivno na COVID-19, a u izolaciji se nalaze 42 osobe.

Na sastanku koji je održan sa Kriznim štabom Suha poduzete su određene aktivnosti koje će se sprovoditi u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Grada Živinice i sprečavanju širenja korona virusa.

Naime, na području naselja Suha izvršena je dezinfekcija privatnih i društvenih objekata gdje postoji mogućnost da je došlo do određenih kontakata, te potpuna dezinfekcija javnog prostora na ovom području Grada Živinice.

Pored ovih mjera gradonačelnik Kamenjaković  ovom je prilikom  uručio zaštitna i dezinfekcijska sredstva, te organizovao pomoć u smislu podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama za najugroženije stanovnike koji se nalaze u izolaciji zbog korona virusa.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, kompletan Grad Živinice mora dati potpunu podršku novom klasteru kako bi što prije izašao iz ove situacije u kojoj se trenutno nalazi.

“Na području kompletnog naselja Suha, odnosno na dijelu u kojem se nalazi najveći klaster izvršili smo potpunu dezinfekciju javnog prostora. Već je izvršena dezinfekcija privatnih i društvenih objekata na području gdje postoji mogućnost da je došlo do određenih kontakta. Ovom prilikom želim da se zahvalim Kriznom štabu Suha koji je zaista od prvog dana na nivou ovog zadatka. Jako je važno da stanovništvo koje se nalazi na ovom području shvati da se radi o stvarima koje ne ostavljaju velike posljedice ukoliko nemamo određenih hroničnih oboljenja koje bi dovele do neželjenih posljedica. Kompletan Grad Živinice mora dati potpunu podršku novom klasteru kako bi što prije izašao iz ove situacije u kojoj se trenutno nalazi. Mi smo osim dezinfekcije i zaštitnih mjera organizovali i pomoć u smislu određenih životnih namirnica za najugroženije građane sa ovog područja. S obzirom na da su Federalni štab civilne zaštite i Vlada Federacije proglasili stanje prestanka nesreće oduzete su nam određene mjere u borbi protiv korona virusa koje smo imali ranije. Iz ovog razloga, mi smo u nedjelju imali hitan sastanak sa Štabom civilne zaštite Grada Živinice, i poslali upit Kantonalnom štabu i Kriznom štabu Tuzlanskog kantona koji nam nisu znali dati odgovor te su naš upit poslali Federalnom štabu civilne zaštite da nam daju upute kojim ćemo djelovati. Međutim, mi ne možemo čekati da dobijemo upute iz Sarajeva šta ćemo uraditi u ovom trenutku, te smo iz tog razloga u svrhu zaštite našeg stanovništa poduzeli određene aktivnosti jer smatramo da je ovo jako važno i da se treba shvatiti veoma ozbiljno. Ovim putem šaljem poruku Kriznom štabu Tuzlanskog kantona da više povede računa o ostalim gradovima i općinama koji su imali veze sa dva klastera u Gradu Živinice, jer smatram da se jako puno oboljelih nalazi i na drugom području. Ukoliko se ovo nastavi Grad Živinice napravit će jedan veliki protest i prema Vladi Federacije i prema Kriznom štabu tuzlanskog kantona kako bi nam odgovorili zašto se najveća testiranja vrše u Gradu Živinice, a ne u drugim gradovima, iako imamo saznanja da imamo određene kontakte sa ljudima u drugim gradovimna i općinama. Ovom priliko želim da se zahvalim menadžmentu Doma zdravlja Živinice i svim doktorima i medicinarima koji izlaze na teren, te zaista smatram da Krizni štab Tuzlanskog mora više povesti računa o drugim gradovima i općinama u kojima vjerovatno postoje i nulti pacijenti koji donose širenje zaraznih bolesti. Iz ovog razloga tražimo odgovore od nadležnih na ova krucijalna pitanja, a ukoliko ne dobijemo odgovor mi ćemo morati djelovati na jedan drugačiji način.”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Kako navodi Mehmedalija Suljić, predsjednik Kriznog štaaba Mjesne zajedndice Suha, ono što je ohrabrujuća činjenica u ovakvoj situaciji jeste da se svi zaraženi građani osjećaju dobro, i nemaju zdravstvenih poteškoća.

“Zdravstveno stanje svih naših građana je dobro, što je u ovoj situaciji jako bitno. Nakon saznanja o prvom slučaju zaraze na COVID-19 u mjesnoj zajednici Suha odmah smo stupili u kontakt sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem, i od prvog dana smo imali saradnju. Iskoristio bih priliku da se zahvalim gradonačelniku Kamenjakoviću i Gradskoj upravi na saradnji i donaciji koja će biti uručena građanima u stanju socijalne pomoći. Također, želim poručiti građanima da ćemo mi kao Krizni štab biti prisutni i dostupni za sve naše građane”, rekao je Mehmedalija Suljić.