Održan radno-konsultativni sastanak sa Savjetom za lokalni i ekonomski razvoj Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa članovima Udruženja poslodavaca Grada Živinice, predstavnicima srednjoškolskog obrazovanja u Gradu Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa članovima Udruženja poslodavaca Grada Živinice, predstavnicima srednjoškolskog obrazovanja u Gradu Živinice i predstavnicima JU Zavod za zapošljavanje Tuzlanskog kantona–Biro Živinice.

Tema sastanka bila je izvođenje praktične nastave srednjoškolaca u firmama na području Grada Živinice, smanjenje nezaposlenosti učenika koji završe srednju školu, te potreba prekvalifikacije školske spreme za struke koje su deficitarne na tržištu rada.

Cilj sastanka je da se u direktnoj komunikaciji učesnika razmjene stavovi i mišljenja, te postigne dogovor o budućem zajedničkom djelovanju, u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta na području Grada Živinice, odnosno da se preventivno kreira situacija kako bi tek svršeni školarci dobili priliku za posao i kako bi ostajali da žive na području Grada Živinice.

Zaključeno je da se uz pomoć lokalne samouprave i privrednika dodatno opreme radionice alatom i repromaterijalom u srednjoškolskim centrima kako bi đaci mogli što kvalitetnije izvoditi praktičnu nastavu.

Dakle, fokus je stavljen na srednjoškolce i njihovu praksu koju će osim u školi, obavljati i kod privrednika, a kako bi se osigurao što kvalitetniji stručni kadar za poslodavce na teritoriju Grada Živinice koji imaju potrebe za tom radnom snagom.
S tim u vezi Udruženje poslodavaca će dostaviti spisak firmi koje su spremne primiti učenike na obavljanje stručne prakse u njihovim firmama.

Također, Udruženje poslodavaca se obavezalo da će uraditi anketu među poslodavcima za struke koje su im deficitarne, kako bi srednjoškolski centri mogli da rade na osposobljavanju takvih kadrova kroz plan upisa učenika u srednje škole za narednu godinu. Osim toga, poslodavci su zaključili da se mora raditi na popravljanju poslovnog ambijenta kako ne bi ostali bez radne snage.

Istaknuto je da se poradi i na boljem odnosu između poslodavaca i Biroa za zapošljavanje. Tu mora da postoji bolja komunikacija kako bi se efikasnije realizovali neki od projekata.

Još je navedeno iz Udruženja poslodavaca da je trenutni broj zaposlenih u realnom sektoru oko 5000 osoba.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je ovom prilikom istakao da će Grad Živinice u narednom periodu napraviti Dan otvorenih vrata za poslodavce i osobe koje traže posao, u cilju razmjene informacija ponude i potražnje na tržištu rada, odnosno mogućnostima zaposlenja u Gradu Živinice.