Održan godišnji sastanak Inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Na poziv Evropske komisije, gradonačelnik Grada Živinice, Samir Kamenjaković, bio je jedan od govornika na godišnjem sastanku u

Na poziv Evropske komisije, gradonačelnik Grada Živinice, Samir Kamenjaković, bio je jedan od govornika na godišnjem sastanku u Briselu pod nazivom “Inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini”.

Inicijativa za regije s ugljem u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini stvorena je s ciljem pomoći zemljama i regijama koje koriste ugalj u tranziciji prema klimatski neutralnoj ekonomiji, istovremeno osiguravajući pravednost te tranzicije.

Dakle, na navedenom godišnjem sastanku govorilo se o pravednoj tranziciji regiona koji su zavisni od iskorištavanja uglja i o načinima kako da ti regioni napreduju nezavisno od uglja, mogućnostima finansiranja pravednih tranzicija prema zelenim opcijama, razvoju ljudskog kapitala u regijama s ugljem, odnosno kako osigurati da ljudi koji zavise od termoelektrana i rudnika uglja budu prikladno zbrinuti, rekvalifikacija i pripremanje za nova zelena radna mesta, zatim dobrim praksama prenamjene zemljišta i imovine, te sanaciji okoliša.

Nakon navedenog sastanka gradonačelnik Samir Kamenjaković je pozvan da govori na sjednici Europskog parlamenta u Briselu, koja će se održati početkom narednog mjeseca.

Medju govornicima su bili i predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i Direktorata za energiju (DG ENER).

Inicijativa je osmišljena s namjerom da uspostavi i održava dijalog širom regija i zainteresovanih strana, razmjenom znanja, jačanjem kapaciteta i stručnim razmjenama unutar regija uglja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini i EU, a predvodi je Evropska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera.

Gradonačelnik Samir Kamenajković je ovom prilikom istakao da je Grad Živinice jasno pokazao svoje opredjeljenje da bude jedan od prvih gradova u Bosni i Heregovini koji će uraditi projekat dekarbonizacije i pomoći u ukupnoj dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini.

“Dekarbonizacija energetskog sektora je imperativ za Grad Živinice, ali i imperativ za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije samo naša obaveza na osnovu potpisanih sporazuma ili deklaracija, nego i naša ogromna razvojna šansa da iskoristimo vrijeme pred nama i mogućnost koja nam je data.”, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.