Donešene nove odluke Štaba Civilne zaštite Grada Živinice

Na kontinuiranom zasijedanju Štaba Civilne zaštite Grada Živinice donešene su nove odluke za građane Grada Živinice. Naime, donešena

Na kontinuiranom zasijedanju Štaba Civilne zaštite Grada Živinice donešene su nove odluke za građane Grada Živinice.

Naime, donešena je odluka o podjeli novih 300 prehrambenih paketa socijalno ugroženom stanovništvu, te novih 100 jednokratnih pomoći demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima.

Pored ovoga početkom sljedeće sedmice bit će upriličena podjela paketa za poljoprivrednike u vrijednosti oko 100.000,00 KM, gdje će svi oni sa registrovanim gazdinstvima u registru Grada Živinice dobiti određenu pomoć, kako bi mogli početi sa zasijavanjem usjeva.

Na osnovu informacija iz Higijensko-epidemiološkoe službe Doma zdravlja Živinice i trenutno je u Gradu Živinice i dalje 6 zaraženih osoba korona virusom (COVID-19 ), te je istaknuto da imamo tendenciju pada kada je u pitanju broj osoba u izolaciji, kojih trenutno ima 180.

Shodno tome postignut je i dogovor sa Federalnim i Kantonalnim štabom Civilne zaštite, da određene djelatnosti dobiju dozvolu za rad kako bi se postigao normalan životni tok uz poštivanje svih izdatih preventivnih mjera i socijalne distance.

Gradonačelnik Kamenjaković ovom prilikom istakao je da će se pratiti ,te shodno tome pomagati našim građanima u ovom stanju nesreće uzrokovane pojavom korona virusa.

„Na sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Živinice, pored svih naredbi i mjera koje smo dobili od strane Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite a čijoj realizaciji ćemo odmah pristupiti, donijeli smo i određene nove Odluke našeg Gradskog štaba.
Naime, donijeli smo odluku da nakon ovih 300 paketa koje smo podijelili našem stanovništvu preko naših Kriznih štabova, a koji su nam došli određenim donacijama, povećamo još za 300. Ova podjela bit će izvršena u subotu tako da sa ovim paketima imamo ukupno 600 paketa koji će biti podijeljeni ljudima kojima je u ovom trenutku potrebna pomoć. Osim toga podijelili smo 167 jednokratnih pomoći borcima, a danas smo donijeli odluku da bude još 100 jednokratnih pomoći, tako da ćemo ukupno dati 267 jednokratnih pomoći našim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima u ovom stanju nesreće. Ovdje napominjem da sredstva uplaćujemo po dostavljenom spisku od strane boračkih organizacija. Mi sami ne određujemo ko će to biti nego na osnovu dobijenih spiskova iz matičnih organizacija gdje se prijavljuju uplaćujemo sredstva. Mi ćemo pratiti situaciju, pomagat ćemo našim građanima onako kako je to po nama moguće, u odnosu na sredstva sa kojima raspolažemo. Također, u sljedećoj sedmici će biti i jedan veliki paket oko 100.000,00 KM za naše poljoprivrednike. Ovim projektom ćemo svim osobama koji imaju registrovana gazdinstva, a kada govorimo o tome ne mislim da moraju imati otvoren obrt u poljoprivredi, nego samo da su se prijavili u naš registar za privrednike, podijeliti određene usjeve koje trebaju zasijati. Ono što posebno želim istaći jeste da smo sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine postigli dogovor da ćemo ići u sufinansiranje. Tu smo naredbu dali Kriznim štabovima da svi koji žele da zasijavaju nove površine da se prijave u Krizni štabove i da se i oni registruju u toku ovog mjeseca u registar poljoprivrednika da bi i oni mogli učestvovati u drugom paketu koji bi dobili od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da kada je u pitanju kretanje korona virusa da imamo tendenciju pada.

„Posebno želimo istaći da do danas imamo ukupno 180 osoba u izolaciji što je tendencija pada osoba u izolaciji. Ono što je dobro u ovom trenutku jeste da imamo samo 6 zaraženih koje smo imali još prije sedam dana, da se tu nije pomijerala nikakva granica. Mi smo ovih dana imali i preko Gradskog vijeća određene prenamjene i preraspodjele tako da smo oko 130.000,00 KM prebacili našem Domu zdravlja za uređenje prostorija za CT, ograđivanje Doma zdravlja i nabavku određenih tehničko-materijalnih sredstava koji su potrebni ovoj zdravstvenoj ustanovi. Prema izjavama koje smo dobli od direktora Doma zdravlja pokrenuta je Javna nabavka za uređenje prostorija za CT što je jako bitno i potrebno našem stanovništvu, te da su svi zdravstveni radnici u potpunosti imaju svu zaštitnu opremu.“, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.

”Najviše konfuzija smo imali u naredbama koje smo dobijali s vrha za određene djelatnosti kojima se ljudi bave. Ovdje je cilj da se postigne socijalna distanca, a da omogućimo ljudima da život neprekidno ide. Iz tog razloga smo iz Gradske uprave napravili niz upita prema Kantonalnom i Federalnom štabu i jutros smo dobili odluku da se određene djelatnosti mogu još proširiti. Ovdje molim građane da su ovi ustupci samo za normalizaciju života, a nisu ustupci po pitanju korona virusa. Dakle, stanje nije dobro da bismo mogli pravit ustupke nego jednostavno zbog stalnih potreba stanovništva je napravljen kompromis. Bojim se samo da ne uletimo u zamku, da se ne pridržavamo onih naredbi, uputa od preventivnih do zaštitinih mjera i da nam se ne desi naglo žarište. Iz tog razloga apelujem i molim građane da drže socijalnu distancu, jer socijalna distanca i izolacija je najbolja preventiva kod širenja ove vrste zarazne bolesti.“ zaključio je gradonačelnik Kamenjaković.