Asfaltirana nova saobraćajnica u Gradu Živinice

Radilište koje je otvoreno u cilju realizacije projekta uređenja prilaza i pristupne saobraćajnice Valjevka – Dom zdravlja –

Radilište koje je otvoreno u cilju realizacije projekta uređenja prilaza i pristupne saobraćajnice Valjevka – Dom zdravlja – Zavod za zapošljavanje – Ulica oslobođenja se danas uspješnim asfaltiranjem navedene dionice zatvara. U tom povodu gradonačelnik Samir Kamenjaković je obišao navedeno radilište, kako bi napravio uvid u izvedene radove.

Radi se o asfaltiranju ulice iza MUP-a kojom se spaja Prva i Druga Ulica, a kako gradonačelnik Kamenjaković kaže ovim potezom se rješava dugogodišnji problem Grada Živinica.

Zahvaljujući navedenom projektu putna infrastruktura se značajno pospješuje, a saobraćajna cirkulacija u ovom dijelu grada je moguća prema svim izlazima.

Tom prilikom Gradonačelnik Kamenjaković je istakao da se pored asfaltiranja ulica radi i na izgradnji i asfaltiranju parking mjesta, kako bi se naš Grad prilagodio potrebama vozača.

Projekat u vrijednosti od 50.000,00 KM finansira Grad Živinice iz Budžeta za 2019. godinu.
Izvođač radova je živinička firma “HOLEX”.

“Jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata za Grad Živinice je spajanje Prve i Druge Ulice. Tokom procesa priprema za realizaciju ovog projekta imali smo postupak eksproprijacije. Dakle, morali smo riješiti imovinsko-pravne odnose koji su pravili probleme za samu realizaciju projekta. Po prvi put se desilo da su tri objekta uklonjena, a time smo u potpunosti riješili dugogodišnji problem nemogućnosti spajanja Prve i Druge ulice. Važno je naglasiti da ćemo ovim projektom uspjeti upojiti četiri ulice koje ulaze prema Domu zdravlja Živinice, a koje se na središnjem dijelu Prve i Druge Ulice spajaju. Asfaltiranjem ove ulice imat ćemo bolji pristup na upajanje u ulicu koja je već asfaltirana, a to je ulica oko Doma zdravlja. Naime, sada imamo tri prilaza do Doma zdravlja, a tako i izlaza prema magistrali iz Grada Živinice. Kada se svi radovi završe saobraćanje kroz Grad Živinice će biti uveliko rasterećenije. Cilj nam je nastaviti dalje u tom pravcu. Narednih dana krenut će mo u realizaciju projekta uređenja ulice koja izlazi kod srednjoškolskog prema magistralnom putu, a i ona će se spojiti sa ove četiri ulice. Po završetku tog projekta mi smo za nekih 40-50 % relaksirali problem saobraćajnih gužvi i kretanja. Ono što želim naglasiti da ćemo na ulici koja ide prema magistralnom putu kod srednjoškolskog napraviti parking, a sa istim ciljem smo izvršili i eksproprijaciju zemljišta kod dvorane gdje ćemo dobijanjem dozvole od Direkcije cesta imati negdje oko šest duluma parkinga što je u potpunosti dovoljno. To nam daje mogućnost da vršimo preraspodjele saobraćajnih kretanja sa mogućnošću mijenjanja smijerova ulica u gradu. Na navedenim dionicama će biti postavljeni saobraćajni znakovi u cilju edukacije naših vozača. Želim istaći da će ulice pored MUP-a i Doma zdravlja imati dvosmjerni ulaz, kako bi se kasnije moglo ulaziti u druge ulice sa slobodnim skretanjima u različitim pravcima.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.