Asfaltiran plato ispred Prve osnovne škole

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio Prvu osnovnu školu. Povod posjete je rekonstrukcija i asfaltiranje

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio Prvu osnovnu školu. Povod posjete je rekonstrukcija i asfaltiranje platoa ispred navedene škole.

Naime, rekonstrukcija i asfaltiranje platoa je projekat kojim se kroz detaljne pripremne radove, pa sve do asfaltiranja rješava problem oborinske odvodnje i olakšava prilaz školi.

Projekat rekonstrukcije i asfaltiranja školskog platoa u vrijednosti od 8.995,89 KM finansira Grad Živinice iz Budžeta za 2019. godinu.

Izvođač radova je živinička firma “Se-Sarajka”.

Prema riječima direktora Prve osnovne škole Omera Ramića ovim projektom se rješava problem loše odvodnje vode koji bi se javljao priliko padavina, te se asfaltiranjem uređuje prilaz gdje se sada djeca mogu igrati.

Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je obaveza lokalne zajednice, ali i viših nivoa vlasti da svoje interese usmjeri ka poboljšanju kvaliteta sistema obrazovanja, jer na taj način se podižu generacije sa ispravnim principima i vrijednostima.

“Napominjem, da iako Grad Živinice nije osnivač obrazovnih institucija, dužni smo obezbijediti bolje uslove za rad profesora i učenika. Prva osnovna škola je imala problem sa skupljanjem vode na prilazu do škole, te neophodnost asfaltiranja tog prilaza. Mi smo uspjeli uraditi dobar odvodni sistem, te se pristupa asfaltiranju ovog dijela platoa ispred škole. Posebno želim nagalsiti da ćemo kroz ovaj projekat, prema sugestijama naših građana, riješiti i problem s kojima su se prilikom ulaska u dvorište ove škole susretale osobe u invalidskim kolicima. Smatram da su ovo jako dobri projekti koji finansijski nisu ogromni, a povećavaju kvalitet naših obrazovnih institucija, te našoj djeci pružamo mogućnost igranja ispred škole. Ovakvi primjeri trebaju potaknuti osnivače obrazovnih institucija, a to je Ministarstvo obrazovanja, da transparentnije ulažu u iste. Mi smo prilikom izrade nacrta Budžeta tražili da se izdvoji oko sto hiljada maraka prema svim obrazovnim institucijama, a to bi bilo dvanaest hiljada maraka prema svakoj obrazovnoj ustanovi na području Grada Živinica, kako bi imali transparentno raspodjeljena sredstva. Dakle, to podrazumijeva osnovna sredstava koja bi imali na raspolaganju. Međutim, prilikom usvajanja Budžet ovaj prijedlog nije naišao na podršku Gradskog vijeća. Nadam se da ćemo prilikom sljedećeg usvajanja Budžetu uz saradnju sa Gradskim vijećem Živinice osigurati ta sredstva, kako bi obrazovni sistem učinili što kvalitetnijim. Radi se o tome da bi tim osnovnim sredstvima riješili održavanje svih tehničkih uslova koji bi pomogli da povećamo kvalitet rada.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Kao i svake godine u augustu radimo na pripremama za početak školske godine. Pored ustaljenih priprema koje smo uradili, kako bi djeca imala što bolje uslove u novoj školskoj godini, asfaltiranje platoa ispred naše zgrade je posebno važan projekat za sve nas. Prilaz do škole je bio u jako lošem stanju, a sve to nam je stvaralo problem loše odvodnje vode. Ovom prilikom želim da se zahvalim našem gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću koji nam je izašao u susret, našao sredstva i konačno smo pred rješenjem tog problema. Dakle, rekonstrukcijom i asfaltiranjem prilaz će biti onakav kakav zaslužuje jedna školska ustanova i naši učenici.”, rekao je direktor Prve osnovne škole Omer Ramić.