Akcija pomoci socijalno ugroženim porodicama

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković i ove je godine organizovao akciju pomoći socijalno ugroženim porodicama i osobama. Ovo

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković i ove je godine organizovao akciju pomoći socijalno ugroženim porodicama i osobama. Ovo je prva od tri ovakve akcije planirane u tekućoj godini, koja se realizuje od strane gradonačelnika Kamenjakovića po već ustaljenoj praksi već četvrtu godinu zaredom.

Podjelom prehrambenih paketa nastoji se pomoći socijalno najugroženijim stanovnicima Grada Živinice. Cilj ovakvih akcija je da se pomogne ljudima koji su zaista u teškoj situaciji i kojima je potrebna pomoć. Ovom praksom se nastoji ublažiti siromaštvo najranjivijih skupina u društvu.

Naime, praksa podjele paketa za socijalno najugraženije porodice podrazumijeva tri velike akcije podjele paketa godišnje i oko deset paketa sedmično.

Građani koji su dobili paket sa osnovnim životnim namirnicama su se zahvalili na uručenoj pomoći, ističući koliko mnogo im znači ova pomoć.

Mnogo je porodica na području Grada Živinice koje su slabog imovnog stanja, te je ovaj vid pomoći neophodan. S obzirom na to gradonačelnik Kamenjaković istakao je da se realizacijom projekata koji stvaraju uslove za zaposlenje preventivno djeluje na rješavanje siromaštva u Gradu Živinice, ali da je obaveza svih nas pomoći onoj kategoriji stanovništva koja ne ispunjava uslove za penziju, nema mogućnost da dobije socijalnu pomoć, a fizički nije sposobna za rad.

Ovom akcijom želi se uticati na svijest građana Grada Živinica u cilju što veće realizacije ovakvih projekata, zarad pomoći osobama kojima je potrebna pomoć, a koji su tu među nama, naše komšije, prijatelji i sugrađani.

“Grad Zivinice svake godine napravi tri akcije podjele paketa najugroženijem stanovništvu. Iako se trudimo da popravimo stanje kada je u pitanju privreda i dalje imamo ljude koji su u teškom stanju socijalnih potreba. Prije svega imamo osobe koje nemaju status penzionera, imamo ljude koji ne mogu da ostvare status u socijalnom i ne mogu imati određena prava koja svi gradjani imaju. Iz tog razloga dužni smo dodatno pomoći tim ljudima. Ovo je samo jedan posticaj, stimulans, osobama da razmišljaju da oko sebe imamo ljude koji su u teškom stanju i da tim ljudima trebamo pomoći, kako institucialno tako i van institucije. Iz tog razloga želimo zaista na jedan naš način doprinjeti tome da u Gradu Živinice niko ne ostane bez najelementarnijih namirnica. Zbog toga ove projekte radimo u toku godine tri puta i između toga kontinuirano svaki mjesec podijelimo najmanje desetak paketa, preko Crvenog križa, preko Merhameta, preko uprave Grada i donacija. Često se znalo dešavati da su i nasi sugradjani koji žive izvan države BiH i naši uspješni sportisti pomagali u ovakvim akcijama. Svim ovim postupcima i projektima želimo na jedan naš način pokazati drugačije razmišljanje i pokazati samo da smo obični ljudi i da trebamo poštovati svoje komšije i truditi se da napravimo bolje. Jos bih dodao da mi kao institucija zelimo preventivno djelovati na siromaštvo kroz preventivno djelovanje socijalne inkluzije i kroz privredni razvoj Grada Zivinica. Drago mi je da smo iz porodica koji su u teškom stanju siromaštva, a koji su radno sposobni, uspjeli zaposliti njihove članove i na takav način vrsili prevenciju siromaštva. Za kraj bih dodao da ne želimo devalvirati funkciju Gradonačelnika i Uprave, ali moramo poslati jasnu poruku da smo mi samo obični ljudi”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.