Započelo obilježavanje godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210.viteške oslobodilačke brigade

Jučer je započelo obilježavanje 26. godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210. viteške oslobodilačke

Jučer je započelo obilježavanje 26. godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210. viteške oslobodilačke brigade, njegovih saboraca, Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Tim povodom gradonačelnik Samir Kamenjaković sa svojim saradnicima
jučer je prisustvovao obilasku mezara u Dubravama Gornjim, Đurđeviku i na Gradskom mezarju, gdje su navedeni poginuli borci ukupani. Na mezarima je proučena fatiha i jasin, te položeno cvijeće.

Tom prilikom, obilježavanjem 26. godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca, u Dubravama Gornjim završen je i većinski dio jedinstvenog spomen obilježja heroju Nesibu Malkiću.

Naime, u decembru 2018. godine potpisan je ugovor o izgradnji ovog spomen obilježja sa Fondacijom Memorijal, a na to se čekalo već deset godina unazad.

Za izgradnju ovog značajnog projekta do sada je uloženo ukupno 50.000 KM, od čega je 30.000,00 KM izdvojeno iz Budžeta Grada Živinice, dok je preostalih 20.000,00 KM donacija od Fonda Memorijal, odnosno Fond Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida.

Dakle, završena je samo prva faza radova, te se očekuje da druga, završna faza radova bude realizovana u toku naredne godine. Ovo spomen obilježje izgrađeno je u skladu sa projektnom dokumentacijom u kojoj je predviđeno da svi heroji oslobodilačkog rata imaju isto spomen obilježje.

Danas je nastavljeno obilježavanje 26. godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata polaganjem cvijeća na Nišićkoj Visoravni. Nakon polaganja cvijeća, proučit će se Tevhid u svim džamijama Medžlisa Islamske zajednice u Gradu Živinice. Također, upriličit će se i polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje Grada Živinice i Bistu heroja Nesiba Malkića. U 16:00 sati u velikoj sali BKC Živinice održat će se akademija “U spomen našim herojima”.

“Mi smo u prvoj fazi realizacije spomen obilježja herojima oslobodilačkog rata, te smatram da lokalna zajednica, odnosno Grad Živinice treba najviše da učestvuje u tome da ovaj projekat zaživi. Već deset godina se pokušava izgradnja jednog ovakvog objekta, te smo mi u decembru prošle godine potpisali ugovor o izgradnji sa Fondacijom Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida. Iz Budžeta Grada Živinice do sada je izdvojeno 30.000,00 KM, te se nadam da ćemo već sljedeće godine imati u potpunosti uređen ovaj objekat. Ovaj objekat je prije svega vremeplov koji moramo poslati u budućnost, da znamo šta se dešavalo na našim prostorima, a najbolji način da to uradimo jeste da spomen obilježje uradimo na što bolji i savremeniji način. Ukoliko to uradimo, pokazat ćemo budućim generacijama da poštujemo našu prošlost i da zaista vjerujemo u budćnost, a to je ono što je najvažnija poruka. Iskreno se nadam da ćemo u sljedećoj godini imati završena spomen obilježja za svih devet heroja, a ono što me posebno raduje jeste da je Fondacija zajedno sa lokalnim zajednicama izrazila želju da sva spomen obilježja budu identična za devet heroja. Ovo bi trebalo biti i urnek i za sva buduća obilježja šehidima, da bi svi imali isto obilježje, koje predstavlja simbol našeg otpora i teškog rata i perioda u prošlosti koji smo prošli”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.