Upriličen prijem za predstvanike Prve osnovne škole i Mješovite srednje škole Živinice

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je u svom kabinetu upriličio prijem za rukovodstvo Prve osnovne škole Živinice i

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je u svom kabinetu upriličio prijem za rukovodstvo Prve osnovne škole Živinice i Mješovite srednje škole Živinice.
Prijem je upriličen povodom postignutih visokih rezultata vrednovanja rada navedenih škola od strane Pedagoškog zavoda kada su u pitanju osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona u prošloj školskoj godini 2018/19. Prema tim rezultatima Prva osnovna škola Živinice i Mješovita srednja škola Živinice osvojile su najviše bodova, u kategorijama osnovnih i srednjih škola, što ih je rangiralo na prva mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković čestitao je i zahvalio se kako profesorima, tako i učenicima na postignutim impozantnim rezultatima. Istakao je kako lokalna zajednica želi ulagati u obrazovne institucije kako kroz budžet, tako i kroz organizaciju i podršku u radu.

Kada je u pitanju Budžet Grada Živinice za 2020. godinu, za osnovne i srednje škole izdvojeno je 40.000,00 KM za podršku u njihovom radu. Iako je osnivač osnovnih i srednjih škola Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona, Grad Živinice želi pomoći kako bi se kvalitet učenja podigao na što veći nivo.

Prema procjenama Pedagoškog zavoda Prva osnovna škola Živinice zauzela je visoko mjesto kada su u pitanju osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona. Tim povodom direktor Prve osnovne škole Omer Ramić iskazao je zahvalnost gradonačelniku Grada Živinice Samiru Kamenjakoviću kako na prijemu tako i na doprinosu da Prva osnovna škola bude najbolja na kantonu.

Mješovita srednja škola Živinice je proteklih godina stalno plasirana u samom vrhu srednjih škola Tuzlanskom kantonu. Bila je prvak četiri puta na Tuzlanskom kantonu u kategoriji tehničkih i stručnih škola u posljednjih šest godina. Direktor MSŠ Živinice Ramiz Glavić kazao je kako nije nimalo lahko biti prvak jer iako predstavlja čast, to predstavlja i odgovornost.

”Rijetki su slučajevi kada lokalna zajednica ima ovakva priznanja sa dva nivoa obrazovanja na Tuzlanskom kantonu, a oni se prije svega postižu napornim radom profesora i naravno učenika. Mi kao lokalna zajednica želimo ulagati iako nismo osnivači obrazovnih institucija, prije svega kroz budžet, a potom i kroz organizaciju i podršku u njihovom radu. Kroz budžet je ove godine izdvojeno 40.000,00 KM za osnovne i srednje škole, kako bi pomogli da se kvalitet podigne na veći nivo. Izuzetno mi je drago što možemo pomoći da imamo ovakve uspjehe naših učenika, te na ovaj način ćemo imati i kvalitetne ljude koji završavaju osnovne i srednje škole što daje mogućnost razvijanja našeg društva. ” kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković , te dodaje kako je na navedenom prijemu dogovoren i sastanak sa članovima Savjeta za lokalni i ekonomski razvoj Grada Živinice, kako bi obezbijedili da učenici srednjih škola obavljaju redovnu praktičnu nastavu kod privrednika našeg Grada, kako bi na taj način ostvarli kvalitetnija praktična znanja i preduslov za otvaranje novih zanimanja.

”Danas smo dogovorili sa srednjoškolskim centrom Živinice da sljedeće sedmice pozovemo Savjet za lokalni i ekonomski razvoj, kako bi i ove godine uspjeli riješiti problem praktične nastave, koji smo riješili i prošle godine, tako da djeca mogu odlaziti kod naših privrednika da obavljaju praktičnu nasatvu. To nam daje preduslov za otvaranje novih zanimanja. Obzirom da je u pripremi upisni rok u srednje škole želimo da sa Udruženjem poslodavaca razmotrimo i analiziramo šta je to najpotrebnije našoj privredi kada su u pitanju zanimanja i obrazovanje novih kadrova. Također smo dogovorili sa osnovnom školom dodatni niz aktivnosti, te smo pokrenuli proces izgradnje ljetne scene u Gradu Živinice koji će pomoći kulturnim događajima koje organizuju naše škole.”, dodao je gradonačelnik Kamenjaković.

”Želim da se zahvalim gradonačelniku Grada Živinice Samiru Kamenjakoviću na pozivu i svima onima koji su dali doprinos da naša škola bude najbolja na našem Kantonu. Ovaj prijem je jedan dobar stimulans i motivacija za naše škole da nastavimo ovim tempom kao i do sad i da pokušamo zadržati prvo mjesto iako nije lahko. Također smatram da su prijemi jako dobri i da trebaju biti podsticaj kako za nastavnike i menadžment škole, tako i za učenike i sve roditelje koji žele dobro ovoj školi. Iako smo već osvajali nagrade i pehare, ja ću se i u nastavku truditi da budemo prvi i da nastavimo nizati uspjehe”, kazao je direktor Prve osnovne škole Omer Ramić.

”Biti prvi nije nimalo lahko. S jedne strane predstavlja čast, a s druge odgovornost, a i subjekti koji podupiru Mješovitu srednju školu Živinice jako su bitni. Jako smo počastvovani jer smo dio prijema kod gradonačelnika Grada Živinica Samira Kamenjakovića, te moram priznati da je lokalna zajednica zajedno sa našim privrednicima i ostalim subjektima dala upola veliki doprinos koji smo mi postigli. Bitno je istaći da naša škola nema samo jednu struku, nego više zanimanja koje spadaju u tehničke i stručne škole, a fokus interesovanja stavljamo na stručna zanimanja. Tu spadaju zanimanja koja kreiramo sa našim privrednicima i lokalnom zajednicom kako bi učenici nakon završenog trogodišnjeg obrazovanja imali posao u privrednim subjektima. Smatram da se na ovaj način ostvaruju odlični rezultati”, kazao je direktor Mješovite srednje škole Ramiz Glavić.