U Gradu Živinice počinje realizacija projekta cirkularne ekonomije

Danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora za korporativnu podršku preduzeća “EKO-SEP” Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu

Danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora za korporativnu podršku preduzeća “EKO-SEP” Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, prestavnik Općine Banovići Samir Imamović, direktor JP “EKO-SEP” Živinice Selmir Šljivić i direktor firme SL KONSULT iz Slovenije Mirjan Poljak.

Poseban gost na današnjem potpisivanju bila je direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuela Nesel koja je današnjem svečanom potpisivanju ugovora prisutvovala putem video linka.

Značaj navedenog projekta je za čitavu regiju Tuzlanskog kantona, jer predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije.
To bi ne samo olakšalo dugotrajno postojanje deponije, već bi time ovo postala najmodernija deponija u zemlji, približivši ovu regiju ostalim europskim gradovima.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Europske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Vrijednost projekta izrade navedene studije je 150 hiljada eura, a finansirat će se iz donatorskih sredstva Vlade Švedske.

“Mi u Gradu Živinice i Općinama Banovići i Kladanj više od godinu dana pokušavamo da otvorimo vrata budućnosti kada je u pitanju zelena ekonomija i cirkularna ekonomija. Ovom fizibiliti studijom, za koju smo dobili 150 hiljada eura grant sredstva od Vlade Švedske, a preko SIDE i EBRD-a, obezbijedit ćemo siguran put i kurs kojim ćemo upravljati naknadnom obradom otpada, kako bi mogli upravljati energijom u budućnosti. S obzirom na to da će doći do zatvaranja termoelektrana i da imamo strašne probleme kada su u pitanju izvori energije u Bosni i Hercegovini mi moramo danas početi razmišljati za narednih 50 godina. Ovo je taj prvi korak koji je trebalo napraviti jer bez fizibiliti studije ne možemo ući u program Europske banke za obnovu i razvoj i Europske unije da bi smo dobili bilo kakva sredstva kada su u pitanju izvori energije. Ovo nam daje mogućnost da u narednom periodu imamo sigurne energije, elektrčnu energiju, vodik, toplotnu energiju, kroz najveći resusr, a to je otpad koji imamo i kojeg trebamo iskoristiti. Ono što je najvažnije studiju ćemo dobiti kroz metodologiju Europske unije i Europske banke, i iz tog razloga nam je jako značajna donacija od donatorskih sredstva Švedske, jer će moći ispratiti do kraja ovaj projekat sa finansijskim sredstvima i mi ćemo biti prvi pilot projekat u BiH kada se tiče naknadne obrade otpada. Ovo je zaista veliki korak za Grad Živince, Općine Banovići i Kladanj, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovom studijom koja treba da bude sprovodljiva u konačnici mi trebamo ispuniti direktivu Europske unije što je jedna od glavnih uslova za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Ovo je korak koji je u rangu državnog karaktera, a radimo ga na pilot projektu u Gradu Živinice, Općini Kladanj i Banovići. Zaista me raduje da će ova deponija biti najsavremenija u BiH, jer mi nismo ni željeli sanitarnu ekonomiju, željeli smo upravo da se bavimo cirkularnom ekonomijom i zelenom ekonomijom. Grad Živinice i Općine Banovići i Kladanj će biti prvi koji će imati obnovljive izvore energije i koja će biti odobrena od strane Europske unije.”, rekao je gradonačenik Samir Kamenjaković.

“Ovo je vodeći projekt za zemlju jer upravljanje otpadom ostaje neriješeno u mnogim dijelovima zemlje, te doprinosi zagađenju rijeka u BiH i naravno šteti okolišu. Stoga se iskreno zahvaljujem Gradu Živinice, te Općinama Banovići i Kladanj i njihovim načelnicima, gospodinu Kamenjakoviću, gospodinu Gutiću i gospodinu Čavkunoviću, kao i timu iz Eko-Sepa, na njihovoj predanosti, viziji i naporima da ovaj projekt i fizički implementiraju. EBRD će nastaviti pratiti brzu implementaciju i radove i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na otvaranja deponije.”, istakla je ovom prilikom direktorica EBRD-a u BiH Manuela Nesel.

“Živimo u vremenu važnog razvoja i tranzicije koja se dešava u BiH, ali prije svega vidim da je svijest o ekologiji i zaštiti okoliša znatno porasla i osjeća se stvarna briga za očuvanje okoliša u kojem živimo. Drago mi je da su gradonačelnici prepoznali bitnost recikliranja otpada, te potrebu za dodatnom i naknadnom preradom otpada, s ciljem proizvodnje toplotne i električne energije, te u svrhu toga i započeli prvi pravi pilot projekat kružnog gospodarenja otpadom. Ja sam siguran da ćemo mi ovo povjerenje koje nam je dato dobro opravdati i da ćemo napraviti jako dobru studiju koja će pokrenuti cirkularnu ekonomiju i podići zelenu svijest na ovom području, jer ovo će biti pilot projekat u Bosni i Hercegovini kojim ćemo ovu lijepu zemlju još uljepšati.”, rekao je direktor firme SL KONSULT Mirjan Poljak.

“Glavni cilj projekat jeste da se uradi fizibiliti studija o naknadnoj obradi optpada. Odnosno cilj da se otpad koji bude dolazio na regionalnu deponiju EKO SEP, čija je izgradnja u toku, u što većoj mjeri reciklira, te da se napravi cirkularna ekonomija.”, rekao je direktor JP ”EKO-SEP” Živinice Selmir Šljivić.