U Gradu Živinice održana treća po redu manifestacija “Gradonačelnik sa privrednicima”

Jučer je u zgradi uprave Grada Živinice održana treća po redu manifestacija pod nazivom “Gradonačelnik sa privrednicima”. Cilj

Jučer je u zgradi uprave Grada Živinice održana treća po redu manifestacija pod nazivom “Gradonačelnik sa privrednicima”. Cilj manifestacije jeste da se pokažu rezultati privrede Grada Živinice i predstavi stanje u privredi Tuzlanskog kantona i BiH.

Naime, ovom prilikom sumiraju se rezultati poslovanja za prethodnu godinu, te dodjeljuju priznanja najuspješnijim kompanijama na području Grada Živinice.

Po svim pokazateljima Grad Živinice je u stalnom rastu i pokazuje značajan napredak.
Naime, Grad Živinice je u posljednje dvije godine znatno uznapredovao u odnosu na ostale općine i gradove u Tuzlanskom kantonu u oblasti povoljnog poslovnog ambijenta za domaće ali i inostrane firme koje žele invesirati u ovu lokalnu zajednicu.

Broj preduzeća koja su predala završni račun na području Grada Živinice iznosi 392, što je za 18 firmi više nego prošle godine. U okviru četiri važna pokazatelja, a to je broj zaposlenika, veličina ostvarenog prihoda, veličina izvoza i dobiti na nivou Grada Živinice Tuzlanskog kantona, Federacije i na nivou BiH, koje su prezentovane na jučerašnjoj manifestaciji, Grad Živinice je u sva četiri navedena parametra u zadnje dvije godine iznad u odnosu na Tuzlanski kanton, Federaciju i BiH, što pokazuje da je u Gradu Živinice u zadnje dvije godine puno bolja poslovna klima i ambijent.
Također, evidentan je i rast izvoza iz Živinica, a samo u posljednje dvije godine izvoz je porastao za 30 %. , te samim time izvoz je porastao i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Otvaranjem novih firmi omogućeno je i zapošljavanje većeg broja nezaposlenih građana, što je rezultiralo i povećanjem budžeta Grada Živinice za oko 7 miliona KM.

Svi ovi i brojni drugi relevantni podaci, zasnovani na bazama podataka zvaničnih institucija, predstavljeni su živiničkim privrednicima, na tradicionalnom okupljanju i dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama iz Grada Živinice.

Ovakav način saradnje privrednika kao jezgra razvoja lokalne zajednice, te lokalne uprave na drugoj strani ubrzano vodi većem razvoju privrede, a i samog Grada Živinice.
Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima privrednog rasta i zapošljavanja, a posebno stranim investicijama u posljednje tri godine, te da je Grad Živinice prepoznat kao područje za ulaganje.

“Drago mi je da je 2018. godina bila jedan veliki presjek za privredni skok u Gradu Živinice, s obzirom na to i da smo postali Grad. Imali smo jedno razdoblje u kojem smo imali veliki priliv privrednih subjekata, kako iz inostranstva tako i domaćih kompanija. Zaista sa zadovoljstvom mogu kazati da je Grad Živinice drugi po privredi odmah iza Tuzle, a da smo prvi po određenim parametrima indeksa rasta, i to je ono što je posebno važno istaći. Prešli smo preko 110 miliona izvoza, imamo preko 670 miliona prihoda od privrede, a to su one stvari koje su najvažnije za punjenje Budžeta Grada Živinice. Zaista sa zadovoljstvo mogu kazati da nam je budžet u ove tri godine veći za 7 miliona, što znači da je privreda indirektno povećala punjenje budžeta, a time i određene globalne projekte koji su nam otvoreni. S ponosom mogu kazati da je Predsjedništvo BiH za Grad Živinice potpisalo zajam od Evropske Banke za rješavanje izgradnje Centra za prikupljanje otpada, koji će prerasti u jedan regionalni centar koji nam otvara dodatne mogućnosti kada je u pitanju privredni razvoj. Također smo uradili reformu uprave gdje smo sa Centrom za biznis napravili osnovu i glavni fokus privrednog djelovanja i odnosa prema samoj privredi. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim uposlenicima Gradske uprave, svim privrednicima bez kojih ne bi bilo ovih rezultata, te se nadam da ćemo stvarajući jedan ovakav ambijent u Gradu Živinice napraviti još jedan korak, a to je mogućnost da uposlimo što više ljudi. Posebno me raduje to što je u Gradu Živinice u posljednih tri godine otvoreno oko dvije hiljade radnih mjesta u realnom sektoru, a to su poruke stvaranja srednjeg staleža koji će ostavljati mlade ljude da žive u našem gradu i državi”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Gradonačelnik Kamenjaković je ovom prilikom istakao Start up projekte i mini inkubator koji je u potpunosti zaživio u Gradu Živinice, tako da sada već imamo veliki broj prijava mladih ljudi sa inovativnim idejama za start up projekte. On je ovom prilikom najavio i izgradnju Tehnološkog parka veličine 70 dunuma, koji će se nalaziti kod novog mosta na ulazu u Živinice iz pravca Dubrava.

Profil privrede Grada Živinice temeljen na rezultatitma poslovanja u periodu 2016 – 2018. godina, na jučerašnjoj manifestaciji, prezentirao je prof.dr. Bahrija Umihanić, koji je govoreći o značaju BFC certifikata za razvoj Grada Živinice i unapređenje poslovnog ambijenta istakao da su Živinice danas prepoznate kao sredina sa pozitivnom poslovnom klimom.

“U okviru naših pokazatelja, pratimo pokazatelje na nivou Grada, Tuzlanskog kantona, Federacije i na nivou BiH, te preračunavamo te pokazatelje u relativne brojeve u okviru četiri važna pokazatelja, a to je broj zaposlenika, veličina ostvarenog prihoda, zatim veličina izvoza i dobiti. Ono što možemo kazati jeste da je Grad Živinice u sva četiri parametra u zadnje dvije godine iznad u odnosu na Tuzlanski kanton, Federaciju i BiH, čime bi se moglo zaključiti da je u Gradu Živinice u zadnje dvije godine puno bolja poslovna klima i puno bolji ambijent, kako za postojeća preduzeća tako i za druga. Ono što je posebno važno jeste da u Gradu Živinice raste izvoz, i to vrlo visokim stopama, od čak preko 30% u posljednjih dvije godine, te samim time izvoz raste i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ekonomski pokazatelji koji će danas naši privrednici imati priliku vidjeti, zasnovani na relevantnim bazama podataka, govore o značajno većem broju preduzeća koja su osnovana u posljednje tri godine, te govore isto tako o većem broju zaposlenih”, istakao je prof. dr. Bahrija Umihanić.

Zahvalnicu za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Grada Živinice, na jučerašnjoj manifestaciji “Gradonačelnik sa privrednicima”, dobilo je 10 kompanija: Elin motors, Kera i Disk, Aden, Star Centar, ZH-Zola, Sonra, Omega, Disk, Porfine i Alfe-mi, a za tri najuspješnije proglašene su: Alfe-Mi, Profine i Disk.