U Gradu Živinice dodijeljeno priznanje „Olovski đul“

U JU BKC Živinice dodijeljeno je priznanje „Olovski đul“. Priznanje „Olovski đul“ dodjeljuje se za ukupni životni angažman

U JU BKC Živinice dodijeljeno je priznanje „Olovski đul“. Priznanje „Olovski đul“ dodjeljuje se za ukupni životni angažman za doprinos i očuvanje univerzalnih, civilizacijskih, te suštinskih tradicijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

To je javno priznanje za istaknute pojedince koji su svojim ukupnim životnim djelom dali doprinos očuvanju, prezentaciji, promociji i proučavanju bosanskohercegovačke duhovnosti, baštine, kulture, naučnih dostignuća, promociji domovine, te značajnih društvenih procesa i događaja, kao i svojim ukupnim životom dajući primjer društvu u cjelini.

Ovogodišnji dobitnici Priznanja „Olovski đul“ su:
• Prof.dr. Amina Šiljak-Jesenković
• Prof.dr. Muharem Klapić
• Amor i Aida Mašović
• Posthumno, prof. Seid Strik

Dobitnici priznanja istakli su da im je velika čast dobiti priznanje „Olovski đul“ .

Događaj koji je prethodio svečanosti dodjele nagrade “Olovski đul” jeste Javna tribina na temu dovišta, sa obradom dviju tema: „Dova na Toplici i duhovni kontinuitet Bošnjaka“, koju je izlagao prof.dr Ismet Bušatlić i “Tradicija učenja dova na dovištima u Bosni i Hercegovini“, koju je izlagao prof. Mirnes Hrvat.

Poseban akcenat na navedenoj tiribini je bio na „Topličku dovu“, sa ciljem da se u skorijoj budućnosti obnovi tradicija učenja ove dove, te da te da se zajednički radi na čuvanju duhovne baštine Grada Živinice.

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Olovski đul“ bio je Grad Živinice, a istu je organizirala Nakšibendijska tekija “Šejh Mehmed ef. Hafizović” Olovo.

Brojna poznata imena i ličnosti iz javnog života bila su prisutna na ovoj svečanosti i time uveličala ovu kulturnu manifestaciju, na kojoj je uz prigodne govore i bogat kulturni program dodijeljeno priznanje „Olovski đul“.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je ovom prilikom istakao značaj navedene manifestacije, te da je cilj da se iz Živinica promovišu vrijednosti tradicije i časti, gradeći na tim osnovama državu Bosnu i Hercegovinu.