Svečanim otkrivanjem spomen obilježja poginulim borcima obilježen Dan Mjesne zajednice Litve

Načelnik Samir Kamenjaković, je zajedno sa svojim saradnicima, prisustvovao svečanom otkrivanju spomen obilježja poginulim borcima iz redova vojne

Načelnik Samir Kamenjaković, je zajedno sa svojim saradnicima, prisustvovao svečanom otkrivanju spomen obilježja poginulim borcima iz redova vojne formacije Živiničke ose, kao i spomen ploče posvećene svim poginulim borcima u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Mjesnoj zajednici Litve.

Spomen obilježje otkriveno je na simboličan datum, 25.02.2019. godine, dan kada je davne ratne 1992. godine formirana vojna jedinica Živiničke ose. S obzirom da su Živiničke ose formirane na teritoriji Mjesne zajednice Litve, mještani su odlučili da se baš na taj datum oblježava i Dan mjesne zajednice Litve.

Svečani program upriličen povodom prvog obilježavanja Dana Mjesne zajednice Litve i otvaranjem spomen obilježja počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, zatim je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen ploče, čas historije, dodjela ratnih priznanja, te obraćanje zvanica.

Načelnik Samir Kamenjaković je u svom obraćanju istakao da su spomen obilježja zapisi u vremenu o herojstvu naših boraca. Heroji su svoje živote dali, a ono što mi, ostavši iza njih, možemo uraditi jeste na svaki mogući način podsjećati o njihovoj odlučnoj borbi za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Litve pravi je primjer kako to zajedničkim naporom zapisati herojstvo svih palih heroja Bosne i Hercegovine.

“Smatram da održavanje ovakvih manifestacija predstavlja kontinuitet postojanja, ne samo države Bosne i Hercegovine, nego hrabrosti i časti naših jedinica koje su se borile cijelom teritorijom Bosne i Hercegovine. Današnji spomenik poginulim herojima, kao i svaki drugi širom naše domovine, predstavlja vremeplov koji šaljemo u budućnost. Na ovaj način budućim generacijama dajemo jasnu porukuo i podsjetnik o našoj istrajnoj borbi i ponosu”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.