Sastanak sa predstavnicima RMU “Đurđevik”

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je održao sastanak sa direktorom Rudnik mrkog uglja “Đurđevik”, Huseinom Trumićem, i

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je održao sastanak sa direktorom Rudnik mrkog uglja “Đurđevik”, Huseinom Trumićem, i predsjednikom Samostalne sindikalne organizacije RMU “Đurđevik”, Suadom Šehićem.

Tema razgovora bila je što hitnije rješavanje trenutnog problema nedostatka radnika u proizvodnji ovog Rudnika. Predstavnici RMU “Đurđevik” su istakli da im je najveći problem davanje saglasnosti od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na prijem 43 uposlenika na određeno vrijeme kojima ističe ugovor. Navedeni uposlnici su u okviru 660 uposlenika koji su predviđeni reorganizacijom i direktno su vezani za proizvodnju, odonosno osnovnu djelatnost, čime bi popunili radna mjesta koja trenutno koče proizvodni sistem.

Gradonačelnik je odmah uputio Urgenciju Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za što hitnije davanje saglasnosti na prijem uposlenika u Rudnik mrkog uglja “Đurđevik”, kako bi se zadržao planirani proizvodni sistem.

Na sastanku je razgovarano i o problemu koji imaju stanovnici naselja Živčići. Dogovoreno je da se sljedeće sedmice održi zajednički sastanak predstavnika RMU “Đurđevik”, Mještana naselja Živčići i članova Štaba Civilne zaštite Grada Živinice.

Pored navedenih tema, na sastanku je gradonačelnik Kamenjaković istakao važnost projekta dekarbonizacije kojeg je Grad Živinice započeo, te je naglasio da njegova realizacije treba da bude sa Rudnikom.