Radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju ulice 25. novembar privode se kraju

 Područje Grada Živinice ovih dana pokriveno je radnom mehanizacijom koja implementira kapitalne projekte u lokalnoj zajednici. S tim

 Područje Grada Živinice ovih dana pokriveno je radnom mehanizacijom koja implementira kapitalne projekte u lokalnoj zajednici.

S tim u vezi, u okviru projekata putne infrastrukture završena je prva faza rekonstrukcije i asfaltiranje ulice 25. Novembar koja vodi prema JU „Dječije obdanište“. 

Naime, kako bi se omogućilo kvalitetnije kretanje pješaka i vozila, te stvorili pogodniji uslovi za život građana, u ulici 25. novembar prva faza realizacije projekta podrazumijevala je asfaltiranje, te rekonstrukciju kanalizacione mreže.

Također, u prvoj fazi urađena je i izgradnja trotoara za bezbjednije kretanje pješaka, a u drugoj fazi rekonstrukcije podrazumijeva se proširenje trotoara, te presvlačenje asfalta duž cijele ulice.

Radovi na rekonstrukciji i uređenju ulice u vrijednosti od oko 100.000,00 KM u cjelosti su finansirani iz Budžeta Grada Živinice, a izvođač pomenutih radova je firma „SE- Sarajka“ Živinice.

U okviru projekata putne infrastrukture asfaltirana je i ulica iza zgrade „Borovo“ koja već duži niz godina ima makadamski put. S obzirom na to da je ova ulica frekventna, te da veliki broj građana ovu dionicu koristi za skraćivanje puta, ove godine ulica iza zgrade „Borovo“ prvi put dobija asfaltni sloj koji će u budućnosti omogućiti kvalitetniji i sigurniji život ne samo stanarima navedene zgrade, nego i svim građanima.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića uređenje ulice 25. novembar bilo je prioritetno, s obzirom na to da veliki broj djece gravitira tom ulicom.

„Mi smo analizirali i smatrali smo da je ulica prema Dječijem obdaništu prioritetna s obzirom da veliki broj djece gravitira tom ulicom, te smo uradili zaštitne ležeće policajce kako bi usporili kretanje automobila. Zajedno sa komisijom za saobraćaj odredili smo kretanje u ovoj zoni, i odlučili da ograničenje bude 40 kako bi se sigurnost djece podigla na veći nivo. Dakle, željeli sigurnost pješaka, naročito djece, podići na veći nivo, te smo iz tog razloga iz Budžeta Grada Živinice izdvojili 100.000,00 KM za uređenje ove ulice u dvije faze rada i drago mi je da smo uspjeli cijelu ulicu uraditi na jedan kvalitetan način.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da se na veliki broj upita građana uradila i ulica iza zgrade Borovo, te da se planiraju i radovi na izgradnji izlaza na magistralni put i rekonstrukciji ulica kod magistralnog puta koje su trebale biti uređene još prije deset godina.

„Posebno smo uradili i ulicu iza zgrade Borovo jer smo imali mnogo upita od strane građana da se ta ulica uradi. Nakon što smo uradili ove dvije ulice preostaje nam još aktivnosti koje se tiču Prve i Druge ulice. Također, imamo još pokrenutih projekata kada su u pitanju izlazi, te s tim u vezi pokrenuli smo i Javni poziv za izlaze i to kod Bloka 2 i Bloka 3, izlaze na magistralni put, s obzirom da smo dobili dugo čekanu saglasnost. Uradili smo i ekspropriaciju za taj dio, a poseban značaj želimo dati na nekoliko ulica kod magistralnog puta jer u tom dijelu imamo nekoliko neuređenih ulica čije su građevinske dozvole građani tog dijela platili i čije uređenje je trebalo biti još prije deset godina. Sa svim ovim izlazima, parkinzima, ekspropriacijom, Grad Živinice za četiri godine uložio je oko 8 miliona konvertibilnih maraka za kvalitetniji i ljepši život naših građana. Mi ćemo nastaviti i dalje raditi jer je Gradski Budžet stabilan još uvijek, i svi projekti koji su stavljeni u Budžet bit će pokrenuti u potpunosti i nijedan projekat nećemo izostaviti.“, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.