Projekat besplatne sterilizacije i kastracije uličnih i vlasničkih pasa

Realizacija programa besplatnih kastracija i sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa na području Općine Živinice nastavit će se i

Realizacija programa besplatnih kastracija i sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa na području Općine Živinice nastavit će se i u 2019. godini. Naime, Općina Živinice je 2017. godine potpisala Protokol o saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice, u okviru kojeg se i realizuje navedeni program.

Fondacija tuzlanske zajednice u suradnji sa Fondacijom Dogs Trust i Općinom Živinice od februara mjeseca ponovo počinje sa projektom besplatne sterilizacije i kastracije uličnih pasa kako bi se smanjio broj neželjenih okota, a samim tim i broj uličnih pasa u našem gradu.

Program besplatnih kastracija i sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa se na području Općine Živinice provodi od 2017. godine.
Kroz program besplatnih kastracija i sterilizacija na području Općine Živinice do sad je obrađeno ukupno 2072 pasa.

Psi su obrađeni u Programu masovne sterilizacije napuštenih i u Programu besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, uz dodatne tretmane (vakcina protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita i mikročipiranje, a za pse na ulici dodatno ušna markica i tetovaža), koje kreira, kooordinira i u potpunosti finansira Fondacija Dogs Trust, a koji se provode uz angažman lokalnog partnera, Fondacije tuzlanske zajednice. Ovo je dio sveobuhvatne podrške Fondacije Dogs Trust lokalnoj zajednici, posebno odgovornim vlastima da problem pasa lutalica riješe na sistemski, efikasan, trajan i human način.

Masovna sterilizacija je najefikasnija humana metoda za suzbijanje dotoka novih pasa na ulice, a uz provođenje mjera odgovornog vlasništva, odnosno sankcionisanje napuštanja i drugih oblika neodgovornog ponašanja, te uz udomljavanje, djeluje direktno i na korijen problema – a to je neodgovono vlasništvo, čime se problem efikasno stavlja pod kontrolu do potpunog rješenja.

Pored izvođenja operacija, kojima se na zakonit i human način sprječava daljna reprodukcija, psi budu vakcinisani protiv bjesnila i očišćeni od parazita. Na ovaj način čuva se zdravlje psa, ali i zdravlje ljudi.

Ovim putem pozivamo sve vlasnike pasa da u navedenom periodu posjete neku od veterinarskih stanica na području Općine Živinice kako bi se pristupilo gore navedenim aktivnostima ili izvršila kastracija i sterilizacija pasa, koja se prvenstveno preporučuje zbog njihovog zdravlja.