Potpisan Ugovor za izgradnju sistema navodnjavanja u Općini Živinice

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, jučer u zgradi Općine Živinice, upriličio svečano potpisivanje Ugovora “Izgradnja sistema navodnjavanja u

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, jučer u zgradi Općine Živinice, upriličio svečano potpisivanje Ugovora “Izgradnja sistema navodnjavanja u projektnom području MZ Svojat”. Potpisivanju ugovora sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem prisustvovao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, PIU direktor Alojz Dunđer i šef Ureda Svjetske banke Emanuel Salinas.

Ugovorom izgradnje sistema za navodnjavanje osigurano je navodnjavanje za 115 ha poljoprivrednog zemljišta, što uključuje direktnu korist za 560 domaćinstava na području Općine Živinice.

Općina Živinica navedeni projekat u vrijednosti od 1.630.118,32 KM realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a isti finansira Svjetska banka.

Izvođač radova je firma Papilon iz Čelića.

Na radnom sastanku, koji je održan nakon potpisivanja ugovora, razgovaralo se o već urađenom kao i o spremnim projektima koje Općina Živinice planira realizovati uz podršku viših nivoa vlasti, te uz pomoć Svjetske banke.

U okviru jučerašnje radne posjete Općini Živinice navedena delegacija je obišla projekte realizovane u saradnji sa Svjetskom bankom. Radi se o projektnom području MZ Svojat Zelenika, prečistaču otpadnih voda na lokalitetu Strašanj, obali rijeke Gostelje gdje je realizovan Projekat sanacije šteta od poplava 2014. godine, te je upriličena posjeta otkupnoj stanici sa hladnjačom voća i povrća AM-Đogić kao jednom jako značajnom projektu za poljoprivrednu proizvodnju, a koji je realizovan na području Općine Živince.

“Novopotpisani Ugovor “Izgradnja sistema navodnjavanja u projektnom području MZ Svojat” u vrijednosti od 2.000.000,00 KM je veoma važan i značajan za naše poljoprivredne proizvođače. Potpisivanjem navedenog ugovora šaljemo jaku poruku podrške našim poljoprivrednim proizvođačima, kojima se osigurala mogućnost da pored proizvodnje kornišona rašire proizvodnju poljoprivrednih asortimana. Mi, na ovaj način, osiguravamo i stabilizujemo mogućnost proizvodnje kornišona, kao i proizvodnje drugih poljoprivrednih asortimana. Kada govorimo o drugim poljoprivrednim asortimana, podrazumijevamo mogućnost proizvodnje jagodićastog voća i proizvodnje drugih uvoznih asortimana koji su na tržištu. Kako bi dodatno raširili poljoprivrednu proizvodnju realizujemo projekat kroz koji će se osigurati proizvodnja paprika na našem području. S obzirom da Općina Živinica ima jednu od najvećih otkupnih stanica sa hladnjačom za voće i povrće mi ćemo zaokružiti taj ruralni dio naše lokalne zajednice koji će imati mogućnost stabilne proizvodnje. Tokom radnog sastanka sa šefom Svjetske banke Salinas Emanuelom i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, razgovarali smo o navodnjavanju i drugih dijelova Općine Živinice, kao i o drugim projektima spremnih za realizaciju. Želim naglasiti da pripremni dio za takve projekte traje po dvije godine. Dakle, mi smo za te dvije godine uradili kompletnu analizu o tome šta je potrebno uraditi kako bi poboljšali poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Živinice. Također, smo kroz sastanak pokazali već spremne projekte za prevencije od poplava, koje ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Živinice. Ono što je posebno važno jeste da smo razgovarali i o obnovljivim izvorima energije gdje smo u fokus uključili naše goruće pitanje toplifikacije. Mi na ovome ne stajemo, idemo dalje kako bi našim građanima omogućili kvalitetniji život u Općini Živinice”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je istakao da je značaj ovakvih projekata u tome što se kroz njih nastoji preventivno djelovati na posljedice suša, te je dodao da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata vodnim resursima, tako da naše rijeke možemo bolje iskoristiti za navodnjavanje poljoprivredne površine.

“Već smo u razgovorima sa predstavnicima Svjetske banke, da pored uključenih deset općina, uradimo projekte za sve općine u federaciji, te da na taj način poljoprivredno zemljište stavimo u funkciju koja će pomoći poljoprivrednim poroizvođačima da ne trpe posljedice suša kako bi imali veću produktivnost na svojim gazdinstvima. Projekat izgradnje sistema za navodnjavanje treba završiti do mjeseca novembra. Očekujem da će izvođač radova i svi oni koji budu uključeni od Općine Živinice u navedeni projekat, isti efikasno realizirati kako bi ovo bio pokazatelj da možemo rješavati ovako složene prejekte. Općina Živinice je pretrpila značajne štete 2014. godine od poplava, a u cilju rješavanja obala rijeka koje protiču kroz Općinu Živinice realizovani su projekati u vrijednosti 2.800.000,00 KM”, kazao je ministar Šemsudin Dedić.

“Mi smo u Općini Živinice aktivni već duže vrijeme, najprije na pitanjima rekonstrukcije nakon poplava. Dakle, mi smo prisutni kada postoji potreba da se rješavaju neka hitna pitanja. Danas smo došli ovdje na potpis Ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Značaj toga je u tome što će omogućiti poljoprivrednicima da budu manje zavisni, manje pogođeni vremenskim uslovima, te će im omogućiti proizvodnju visokovrijednih poljoprivrednih proizvoda koje će moći prodavati po višoj cijeni ne samo na domaćem tržištu, nego za nadati se da će im omogućiti i izvoz. Očekujemo da će od navedenog ugovora direktne koristi imati nekih 560 domaćinstava. Međutim, mislimo da je ovo samo početak. U budućnosti bi se željeli značajnije posvetiti aktivnostima ovdje na daljem razvoju poljoprivrede”, rekao je šef Ureda Svjetske banke Emanuel Salinas.