Potpisan Sporazum za realizaciju Projekta izgradnje putne dionice Rainci – Tupković

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković danas je sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Kalesija

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković danas je sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Kalesija potpisao okvirni Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju Projekta izgradnje putne dionice Rainci Donji, Pedići – Tupković.

Radi se o projektu izgradnje putne dionice koja će spajati Grad Živinice i Općinu Kalesija na brži i kvalitetniji način, te projektu koji stvara lakšu putnu komunikaciju zbog autobusnih linija koje će se moći kretati ovom dionicom, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta življenja građanima na ovom dijelu Grada Živinice.

Ono što je bitno istaći jeste da će se izgradnjom ove putne dionice stvoriti kvalitetnija komunikacija istočnog dijela Grada Živinice sa Gradom Tuzla.

S tim u vezi, Grad Živinice izgradnjom ove putne dionice otvara put prema Zvorniku, Tuzli i Kalesiji, a stvara i pogodno tlo za zajedničku saradnju za razvoj turizma na području Grada Živinice.

Inicijalna novčana sredstva za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta osigurana su iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, te sufinansiranjem Grada Živinice i Općine Kalesija.

U skladu sa tim Grad Živinice će za ovaj Projekat izgradnje putne dionice sufinansirati sa finansijskim sredstvima u iznosu od 230.000,00 KM.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ističe zadovoljstvo zbog učešća i realizacije ovog projekta jer je to korak dalje u saradnji sa Općinom Kalesija, a otvara se mogućnost i za nastavkom izgradnje autoputa za bicikle kojim će se spojiti dvije lokalne zajednice i razviti turizam na području Grada.

„Duže vremena pokušavamo u koordinaciji sa Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice Vlade Federacije uspostaviti Sporazum između Općine Kalesija i Grada Živinice i evo danas smo i potpisali okvirni Sporazum za izgradnju dionice puta Rainci Donji- Tupković, gdje ćemo spojiti ove dvije lokalne zajednice na brži i kvalitetniji način. Ono što je bitno istaći jeste kvalitetnija komunikacija Grada Živinice u istočnom dijelu koju ima sa Gradom Tuzla. Ovaj projekat za nas je veoma važan jer želimo sa Općinom Kalesija ostvariti i druge saradnje koje se tiču razvoja turizma. Dogovorili smo i Sporazum o izgradnji autoputa za bicikle gdje bi se otvorila mogućnost razvoja kompletnog turizma. Dugo smo razgovarali i pokušavali napraviti ovakav jedan okvir završetka komunikacije i ovom prilikom se želim zahvaliti ministru Ramiću koji je imao razumijevanja prilikom spajanja ove dvije lokalne zajednice “, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da ova dionica puta u istočnom dijelu Grada omogućava dalju komunikaciju prema Zvorniku, Tuzli i Kalesiji.

„Pored spajanja ove dvije lokalne zajednice, ovaj put ima još jednu važnost jer se ovom dionicom mogu kretati autobusne linije koje olakšavaju putnu komunikaciju, a pored toga ovo omogućava Gradu Živinice izlazak iz slijepog crijeva i putnu komunikaciju prema Zvorniku, Tuzli i Kalesiji. Želim da se ovaj projekat što prije realizuje, a inicijalna sredstva od Federalnog ministarstva već postoje i zastupljena su u ovom projektu, a sufinansiranje je ostvareno od strane Općine Kalesija i Grada Živinice “, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.